facebook
twitter

Горещи новини

"Бетономорие" прави протест с палатки, шнорхели и въдици пред парламента

Организаторите искат от депутатите мерки против обезобразяването на черноморския бряг
1466
Фейсбук

 

Гражданската инициатива "Бетономорие" организира протестна седмица пред Народното събрание заради презастроеното Черноморие, заграбените дюни и опитите за удар срещу правата на гражданите. Протестите започват от днес в 18,36 ч. Поводът са поредните промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които са в дневния ред на депутатите.

На страницата на събитието във Фейсбук организаторите са написали следното: 

"Драгите управляващи организират специално за населението още презастрояване на морето, укрепване на бреговете с хотелски комплекси, изравняване на дюните, преследване на престъпните къмпингари. Ние, гражданите, излизаме за да ги подкрепим, защото нямаме нужда от свободни плажове, искаме още празни и грозни хотели – колкото повече, толкова повече, искаме друг да ни казва къде и как да почиваме. Искаме работа за българската мафия!

Скъпи поданици, 

Обявяваме начало на протестна седмица за всички, които не са съгласни с горния текст!

Бъдете в пълно бойно снаряжение, палатки, кърпи, шнорхели, плавници, чадъри, кофички с лопатки, пояси, слънцезащитни мазила, шатри и шезлонги, надуваеми дюшеци, джапанки и всякакви други плажни изненади. Рибарите да носят въдици!"

 

Ето какви са исканията на Бетономорие: 

Да се върнат в собственост на държавата 3272 декара продадените и заменени плажове и дюни в Крапец, Шабла, Камчия, Шкорпиловци, Несебър, Слънчев бряг, Аркутино, Корал и да се забранят бъдещи отчуждавания в полза на частноправни субекти. Да се отразят морските плажове (включително дюните) в кадастралната карта и кадастралните регистри, в съответствие със специализираните карти.

Да се създаде превантивна устройствена защита за терените зад незастроените плажове и да не се допуска строителство по крайбрежната ивица, в потвърждение на наднационалното значение на природното ни наследство до изработване на национална устройствена схема на Черноморското крайбрежие.

Да се защитят конституционните граждански права, качеството на живот и здравето на хората като отпаднат забраните за свободно къмпиране и драстично се засилят и прилагат стриктни санкции за замърсяване и увреждане на природата.

Да се устроят зони за къмпинг на естествените им благоприятни места - зад плажовете и в страната, в потвърждение на българските традиции и световните тенденции за начин на живот и почивка, с регулации на гарантирано устойчиво управление на туризъм близо до природата.

Да се създадат държавни политики в полза на развитието на къмпинг-туризма и поощряване на къмпинг - културата - с подкрепата и експертизата на неправителствения сектор.

Да се създадат мерки против узурпирането на плажовете чрез концесии и наеми, които превръщат туристически бизнес в заложник на сенчестия сектор.

Да се подложи този 22-ри по ред ЗИД и самия ЗУЧК на анализ на прилагането му от влизането му в сила на 1.01.2008 г. Само прозрачната публична дискусия ще избегне противоконституционните и лобистски поправки и възможностите за тежки корупционни практики, които днес ни държат вън от Шенген и Еврозоната.

 

Към тези искания се присъединяват много неправителствени организации: Асоциация на парковете в България, Българска асоциация за алтернативен туризъм, Българска фондация биоразнообразие, Свободен Камен бряг, Софийски дискусионен форум, Интерактивна България, сдружение Да запазим Корал и съмишленици, Гражданска инициатива "За Делфините", Организация за закрила на българските граждани, Камара на геодезистите в България, гражданската организация Спаси Пирин, Българска асоциация по алтернативен туризъм и др., като списъкът расте всеки ден, посочват от "Бетономорие". 

 

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Полицията в Минск задържа над 200 протестиращи жени

19.09.2020

687 22
72-ра вечер на протести в София с искане за оставка на Борисов и Гешев

18.09.2020

Обновена

1499 32
Краят на Борисов и ГЕРБ настъпи, колкото и да продължи агонията

17.09.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

14836 12

Коментари

ДpaгaнOxpидcки

Дано. Дано нещо успеят.

Шумахер
снимка на Шумахер

Подкрепям с две ръце!
Моля организаторите да имат предвид, че това е проблем на бъдещето, за съжаление, когато ще стане, най-вероятно! 
Защото докато Мутрьо е на власт и единица за заможност и влияние е "банкови сметки и акции зад граница, къщи за гости и апартаменти по 300 кв.м. и брой хотели на морето" и тази администрация се е оплела като свински черва с управляващите,  вероятността клони към нула!

dobadoba

Давайте, зелени/червени, и ние сме с вас

⚓️

'Към тези искания се присъединяват много неправителствени организации: Асоциация на парковете в България, Българска асоциация за алтернативен туризъм, Българска фондация биоразнообразие, Свободен Камен бряг, Софийски дискусионен форум, Интерактивна България, сдружение Да запазим Корал и съмишленици, Гражданска инициатива "За Делфините", Организация за закрила на българските граждани, Камара на геодезистите в България, гражданската организация Спаси Пирин, Българска асоциация по алтернативен туризъм и др., като списъкът расте всеки ден, посочват от "Бетономорие".'

Много НПО, много нещо.

И за всичко това БГ данъкоплатеца му съдират 10 кожи!

 

Къде бяха по времето на Командира, царчето и бат'Серги(Сопола е в миманса), когато се наливаха основите?..

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Къде бяха по времето на Командира, царчето и бат'Серги(Сопола е в миманса), когато се наливаха основите?..

??Да си ги нямаме тия!

Природозащитниците винаги са били най-активната част от обществото.

От 1989???????без прекъсване

Slava
снимка на Slava

Къде бяха по времето на Командира, царчето и бат'Серги(Сопола е в миманса), когато се наливаха основите?..

 

Всичко отдавна е застроено от червените мутри, тези сега само пушилка вдигат.

#Кой направи заменките?!

Анонимен7

Дрън-дрън та пляс

Ще ми протестират те срещу европейски ориентирания бизнес на ГЕРБ? Аре стига бе!

Тва да не ви е страшния корупционер Орешарски, че да протестирате, бе нещастници!

А що не протестирахте когато цяла година министър от любимия ви ГЕРБ беше убиец на дете, който и досега, вече три години след убийството на детето, е на високоплатена държавна синекура службица?

Шумахер
снимка на Шумахер

Отговор на №5

Мисля, че ориентацията в момента е евроантлантическа, защото там е келепира, братко! Слава на Бога, че по случайност съвпада с интересите на България...Едва ли има и 10 човека в правителството, които я ценят! Прехвърли през пръсти министри и депутати и сам си отговори. Ясно е, че ще стане точно така, както го е казал Бончо Генчев.
Няма да отварям проблем за безкрайно много неща. Утре ако им дават пари от Дубай или ОАЕ, всички ще се обрежат. Защото са безродници! Кълна ти се! Обединява ги само една теория на Чезаре Ломброзо за "родения престъпник"! Ако не получаваха от еврофондовете бол пари да пълнят сметки, да правят къщи за тъщи и да не могат да си купуват къщи с асансьори с очевидно крадени пари пред очите на всички българи и цялата държава, отдавна да са се огъзили на изток, да речем.
Знаеш ли, че мой приятел, който от 20 години е строителен инженер /толкова много работи, че едва успява да види семейството си/ твърди, че една магистрала може да се построи и с 15% от средствата, предназначени за нея! Та сам си прави изводите. Та общо взето и съвсем конкретно използват Запада само да бозаят. 
Погледни нещата от този ъгъл, ако искаш.

cymen

Гнус ме е от такива "дистанционни" протести. Безопасничко да се повъргаляш на жълтите павета за места на няколкостотин километра. Ако накой софианец иска да е сериозен да вземе да протестира за обезобразения плаж в центъра на "Борисова". Ама там бият.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Бе отде туй черногледство се взе тъдява?

Без граждански натиск нийде нищо не спира бетона, забъркан от дебелосерото племе на политиците.

И това е доказано не само по света, но и у нас.

Какво ви става?

Влез или се регистрирай за да коментираш