Медия без
политическа реклама

БДЖ ще купува 15 влака до края на годината

13 Юни 2019
Илияна Кирилова

Очаква се до края на годината да стартира процедура за закупуване на около 15 броя мотрисни влакове за средни разстояния, както и за доставка на 30 до 50 броя нови вагона. По разчети така ще бъдат осигурени над 4 000 места за пътуване на средни и дълги разстояния. Това е заявил министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на обществено обсъждане на тема "Закупуване на нов подвижен състав за нуждите на БДЖ и инвестициите в националната железопътна инфраструктура", съобщава "Дарик" радио.

По първоначални проучвания доставката може да се осъществи най-рано в средата на 2023 г. Индикативната стойност на инвестицията е за малко над 100 млн. евро и е планирана по начин, който няма да затрудни финансовото състояние на дружеството.

"Трябва да се мисли за услугата, за нейната привлекателност спрямо обществото, за нейната устойчивост, дългосрочност и изпълнение на целевите показатели, които БДЖ има пред себе си, за да бъде доставчикът на тази основна услуга по договор с държавата и след 2024 година, когато пазарът ще се либерализира", е заявил транспортният министър. Той е отбелязал още, че националният железопътен превозвач трябва да убеди обществото, че се развива във възходяща тенденция, за да запази единствената и лидерска позиция в пътническите превози.

Паралелно със закупуването на нови мотрисни влакове и вагони се работи и по програма за модернизация и ремонт на наличните такива, както и на локомотивите. Вече се водят разговори с производителя на локомотивите "Шкода" и възможността за тяхната модернизация, която ще доведе до увеличение на максималната скорост за движение до 160 км/ч, както и експлоатационната им годност с 20 години. В процес е процедура за капиталов ремонт на наличните мотрисни влакове.

Също така се водят преговори с Дойче Бан (DB) за закупуването на около 100 броя вагони, експлоатирани и поддържани от немските железници. По първоначални изчисления, необходимата инвестиция ще бъде по-ниска от тази за реновирането и модернизирането на собствените вагони, а тяхната доставка може да бъде изпълнена в рамките на една година, е посочил министърът.

В рамките на общественото обсъждане е представена инвестиционната програма на Национална компания "Железопътна инфраструктура" в перспектива до 2030 г., като дотогава 50 на сто от цялата железопътна мрежа ще бъде модернизирана.
 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

БДЖ, влакове

Още по темата