facebook
twitter

Горещи новини

БДЖ ще купува 15 влака до края на годината

997
Илияна Кирилова

Очаква се до края на годината да стартира процедура за закупуване на около 15 броя мотрисни влакове за средни разстояния, както и за доставка на 30 до 50 броя нови вагона. По разчети така ще бъдат осигурени над 4 000 места за пътуване на средни и дълги разстояния. Това е заявил министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на обществено обсъждане на тема "Закупуване на нов подвижен състав за нуждите на БДЖ и инвестициите в националната железопътна инфраструктура", съобщава "Дарик" радио.

По първоначални проучвания доставката може да се осъществи най-рано в средата на 2023 г. Индикативната стойност на инвестицията е за малко над 100 млн. евро и е планирана по начин, който няма да затрудни финансовото състояние на дружеството.

"Трябва да се мисли за услугата, за нейната привлекателност спрямо обществото, за нейната устойчивост, дългосрочност и изпълнение на целевите показатели, които БДЖ има пред себе си, за да бъде доставчикът на тази основна услуга по договор с държавата и след 2024 година, когато пазарът ще се либерализира", е заявил транспортният министър. Той е отбелязал още, че националният железопътен превозвач трябва да убеди обществото, че се развива във възходяща тенденция, за да запази единствената и лидерска позиция в пътническите превози.

Паралелно със закупуването на нови мотрисни влакове и вагони се работи и по програма за модернизация и ремонт на наличните такива, както и на локомотивите. Вече се водят разговори с производителя на локомотивите "Шкода" и възможността за тяхната модернизация, която ще доведе до увеличение на максималната скорост за движение до 160 км/ч, както и експлоатационната им годност с 20 години. В процес е процедура за капиталов ремонт на наличните мотрисни влакове.

Също така се водят преговори с Дойче Бан (DB) за закупуването на около 100 броя вагони, експлоатирани и поддържани от немските железници. По първоначални изчисления, необходимата инвестиция ще бъде по-ниска от тази за реновирането и модернизирането на собствените вагони, а тяхната доставка може да бъде изпълнена в рамките на една година, е посочил министърът.

В рамките на общественото обсъждане е представена инвестиционната програма на Национална компания "Железопътна инфраструктура" в перспектива до 2030 г., като дотогава 50 на сто от цялата железопътна мрежа ще бъде модернизирана.
 

Ключови думи:

БДЖ, влакове
11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Машинистите от БДЖ питат шофьори ли ще стават
Машинисти искат помощ за БДЖ

09.10.2019

1015 3
Ръководството на БДЖ забранило контактите с медиите

09.10.2019

2430 2

Коментари

Бончо Генчев
снимка на Бончо Генчев

БДЖ не е ли във фалит ?

peniko

Ако могат да ги вземат заедно с пътниците ще е добра сделка.....

торбаЛан

процедура за капиталов ремонт

Ремонтът е капитален ​​​​​​, умници. Все капитали са ви в главата. А от статията се разбира, че до края на годината нищо няма да бъде закупено, само ще стартира процедура по закупуването. Влакове чакайте след четири години.

Хулиган

Може ли да се очаква от същите некадърници, които за 30 години съвсем тенденциозно съсипаха БДЖ-то (а и не само БДЖ-то), че сега изведнъж са си дали сметка каква са я свършили?

Или вероятно е изникнала нова схема за крадене...

http://www.drago.info/index.php/2017/12/16/misteri...

редник

Хм, че у нас май се произвеждаха вагони и трамваи...

Invisible

   Мога да им продам.

  Имам и от "ТТ" и от "НО".

 

america1332002

какво се разбира под влак? локомотив и вагони или само вагони.

Delius
снимка на Delius

"какво се разбира под влак? локомотив и вагони или само вагони."

 

само локо, разбира се.

 

🚆

myrmorko

"какво се разбира под влак?"

"...мотрисни влакове за средни разстояния"

 

 

 

PlaNed
снимка на PlaNed

БДЖ ще купува 15 влака до края на годината

По първоначални проучвания доставката може да се осъществи най-рано в средата на 2023 г.

Как бързо лети времето или аз съвсем остарях.

Докато прочета статията и виж ти, станало 2023, а догодина - 2024, с либерализацията на ЖП транспорта, ще дойдат "честните" частници и ще им харижем покупката, която така или иначе не ни е нужна...

ЛоФко, а?

Гарван Гарванов
снимка на Гарван Гарванов

Видно е, че бързат да  похарчат едни пари от летище София, схемата е готова, очакваме придобивката.  В крайна сметка ще има нещо на лице. Летището го превземат Турците, а народа го тъпчат по влакове произведени в Турция. Този път тиквун бански преиграва, та и частен влак подкара. Явно по свирката на този дето поръчва музиката. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×