Медия без
политическа реклама

АПИ: Тол системата може да тръгне на 1 февруари

Най-малко 45 дни ще е затворена АМ "Струма" при Дупница

21 Авг. 2019

"Важно е добре да подготвим тол системата, за да заработи плавно и ефективно”. Това заяви проф. Олег Асенов от Управителния съвет на Пътната агенция, след като започнаха работа четирите демонстрационни центъра на Националното тол управление, в които превозвачите могат да тестват издаването на маршрутни карти за тежкотоварни автомобили.

Пред БТВ експертът обясни, че за момента е трудно да се говори за конкретна дата, на която ще стартира тол системата. По думите му, оптимистично погледнато, стартът ѝ може да е на 1 февруари 2020 г., но крайния срок е заложен за 1 март догодина.

За момента предвидената тарифа за изминат километър варира между 18 и 25 стотинки. Асенов обясни, че при първоначалните разговори от страна на превозвачите е поискано допълнително оптимизиране на цените, като предстоят интензивни разговори за постигане на консенсус. Експертът посочи, че тарифи под 15 ст. за изминат километър не са здравословни, тъй като се следят разчети от винетките и се изчисляват приходите. При тарифи 18-25 ст. се очаква приходи от системата на стойност 600 млн. лв.

Асенов подчерта, че в момента тестовете вървят успешно и има интерес в демо центровете, като превозвачите изказват мнение и препоръки. Най-честите притеснения са свързани с точките на интерес и изборът на маршрути. Той допълни, че поставени сензори на земята извършват осово претегляне на дадено превозно средство, за да се изчисли дали е претоварено. При установени нарушения органите поемат съответния камион и съставят акт и административно нарушение. 

Той допълни, че в рамките на 45 дни може да пуснато движението в едната посока на АМ "Струма", където мост пострада след пожара на незаконно сметище. В другата посока може да се наложи повече време, добави проф. Асенов. 

Ключови думи:

тол система, АПИ, винетки

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?