facebook
twitter

Горещи новини

Антиките са фалшификат, твърди един от обвиняемите

Той допълни, че има и матрица на предмет, която се е намирала в дома му, но е била иззета
1626
БГНЕС
В Специализираната прокуратура бяха показани задържани културно-исторически ценности, задържани при специализирана акция.

"Венецът и торквата са имитации, които съм измислил. Венецът е имитация на тракийско изделие, а гривните и торквата са персийски стил. Изработени са от злато и сребро. Направени са така да изглеждат стари и антични. След като ги изработя, ги състарявам с киселина". Това каза обвиняемият Петър Влаев, един от четиримата задържани при акция на Спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС, по време на заседание в Специализирания съд за определяне на мярка за неотклонение на лицата, съобщи Днес.бг.

Той допълни, че има и матрица на предмет, която се е намирала в дома му, но е била иззета.

Другите трима обвиняеми са Димитър Андинов, Антон Игов и Недко Добчев. Пред съда Андинов също каза, че предметите са имитация.

По-рано днес на брифинг беше посочено, че по предварителна оценка златните предмети са от 4 век пр. Хр. Четиримата обвиняеми са били задържани в момент, в който са опитали да продадат златния венец за 2 млн. евро. Според разследващите предметите са автентични.

Зам.-директор на института по археология към БАН Христо Попов каза, че артефактите са уникални и най-вероятно датират от втората половина на 4 век преди новата ера.

Прокуратурата иска от съда задържаните, които са обвинени за организирана престъпна група и трафик на антични ценности, да останат за постоянно в ареста.

По време на заседание стана ясно още, че в разследването е участвал служител под прикритие.

Обвиняемият Добчев каза, че не е бягал от органите на МВР. 

Зам.-председателят на ДАНС Николай Ненков заяви по-рано на пресконференция, че служителят е на териториална дирекция на агенцията, в ДАНС е от създаването й, от 2008 г. „Лицата са задържани в момент на сделка“, каза заместникът на главния прокурор Иван Гешев. Той посочи, че тя е за 2 млн. евро само за златния венец. От думите на директорa на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов стана ясно, че са били задържани 7 лица, на 4 от тях са повдигнати обвинения.

Вчера в началото на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов препоръча Специализираната прокуратура, ДАНС и МВР да покажат публично ново златно съкровище на няколко хиляди години, което иманяри са искали да го вземат. „Боиле, (обърна се премиерът към министъра на културата Боил Банов), ще се включиш и ти. Имаме и служител от ДАНС арестуван“, разпореди още премиерът. Министър-председателят даде заповед да се сформират експерти, които да го разгледат, защото е „уникално“.

Ключови думи:

ДАНС, съкровище
19

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пред ДАНС се изви опашка заради закона за пране на пари

15.02.2019

2853 21
ДАНС и БНБ са проспали канал за пране на пари от Венецуела
Над 400 000 фирми трябва да декларират действителните си собственици

11.02.2019

Рада Николова

5680 13

Коментари

buratinob

Тоя не знае какво говори!

Противоречи на главният Експерт в републиката.

Няма ли адвокати да го посъветват, че така само си утежнява положението.?

polat

....айдее , пак МУ направиха масаж  на простата от вътрешната страна....

Предводител на ...

Бай Славей от Хасково правеше такива прекрасни фалшификати, че бяха неразпознаваеми на външен вид. Единственият начин да се установи дали са фалшиви или не, бе с металографски анализ, но той и това избягваше - просто претапяше вкл. златни и сребърни древни монети и от тях правеше фалшификати на многократно по-скъпи екземпляри. Стигна се дотам, че едно от най-престижните нумизматични издания в света, La Revue Nimusmatique, да му посвети статия. Така че не бих се учудил, ако и тези са фалшификати.

Stern

Тъпо оправдание, Той вече казА, че са на хиляди години.

А Той е експерт по всичко, включително и антики, който не е виждал.

Братя Стругацки

Ще бъде голямо шоу, точно каквото само Б.Б. може да сътвори, ако се окажат наистина фалшификати. 

Но и баняджиите също ще са там Зам.-директор на института по археология към БАН Христо Попов каза, че артефактите са уникални и най-вероятно датират от втората половина на 4 век преди новата ера.

Ще бъде голям позор за БАН, ако не могат да различат фалшификат от 21 век от арх. находка от преди 24 века. За Бойко вече всички са свикнали да се излага. 

чевибара

Някои откровенно симпатизарат на криминални престъпници, само и само да бъде очернен Бойко.

buratinob

Ти ДАНС престъпници ли ги наричаш?

Не прочете ли, че половината са били внедрени, вероятно другите са от вражеска служба.?

авер4е

Даже Офчароф се изказа. А мислех че разбира повече от камъни, отколкото от злато...

Mастар

 

Тоя не знае какво говори!

Много добре знае какво говори. На разбираем език това значи: "сега подменяме оригинала с някакво долноппробно менте, аз ставам съвсем невинен, а за вас ще има почерпка за 1 000 000 евро."

Добро предложение, не може да се отрече, че хубаво го е измислил.

buratinob

За иманярство и търговия може да му се размине.

За уронване на престижа Му едва ли.?

bay Dragan

Във времето на др. Т.Живков. Аскуу.

   Славей /най великият фалшификатор, а сега най-великият познавач на антични монети / е в стихията си. Научава , че Богомил Райнов се интересува от известна скъпа монета. Като супер психолог Славей изчаква известно време, изготвя супер фалшификат който   може само няколко в света да разпознаят. Преоблича се като беден старец, и кагато Райнов го няма на няколко пъти обхожда улицата на Богомил с мотив пред съседите му , че намерил някаква "стара пара" която иска да продаде на тай-великия колекционер в България/ някой му казал ,че Райнов е точно такъв/. Райнов  вижда" уж" случайно стареца, и когато поглежда монетата ахва. Това е рядката уникална монета която той търси. Плаща огромна сума на "стареца" Славей, и на първата изложба в Лондон Райнов е поздравен от журито за униката, и печели някаква награда за България.

    Но при допълнителни изследвания и експертизи се установява, че това е великолепен фалшификат. Резил за Райнов и България. Това се преживява трудно от любимеца на др. Живков

След ден-два се разбира кой може да направи това . Славей е привикан в ДС и му е хвърлен бой по ръцете . Това не пречи Славей днес да е най-големият познавач ва антики. Мисля че живее  извън България и дава консултации на известните  аукционни къщи.

   За Славей има филм показван по ТВ.

дундуль
снимка на дундуль

 Бай Драгане, макар че си от Хасково, но това което си написал, са легенди и митове. Има нещо подобно но е доста различно. Иначе Славчо си е добре, всеки ден е в работилницата си. Голям специалист е! Майстор! Но си е в България. И никога няма да се хване с подобни изпълнения. За Предводителя... става въпрос. А че тези от разни ГД-таи ДАНС са си гола вода, всеки го знае. Не става само от четене на книжки.

ablepsia

обхожда улицата на Богомил

 

 

По това веднага си проличава свободното съчинение.

Богомил Райнов живееше на "Царя" срещу Руската църква.

Хр_Атанасов_2

Га те опънат на пангара - и майчиното млеко си признаваш. (Древна македонска мъдрост)

Като допуснеш да те хванат с corpоra delicti (Емотикон: Хи-хи-хи!) - гледай много да не мърдаш, щот некому радостни емоции създаваш... Кожата е важна. Другото е плява....

А ако хванеш за оценители неграмотници (слепци да водят окати, което е най-възможно - вж. адв. Марковски и Сие) - може и да отървеш кожата. Не е невъзможно...

Инак - "Приказки под шипковия храст"....

 

rorik

Mmm daa,

 

А Шурчо като ви казва че сме наследници на тракците  му не вервате нали.

И не се казва фалшификат а дубликат. И го могат само наследниците на тракците като бай Славей.

 

Ако той беше в Америка да са му позлатили ръцете , а наште го бият през ръцете. Кой тогава прави дубликатите дето се разхождат по света на изложби от Людмилино време та до днес. ??.

ruff

бай ти Славей достатъчно се подвизава в чужбинско! не го мисли!

 

смееше се, че преставя монета фалшификат, който изтъкнати професори приемали за оригинал. и се кълнели в това. после пред тях повтарял изработката и не можели да повярвят, че монетите не са автентични...

Hegel
снимка на Hegel

През вековете са направени толкова фалшификати със злато на златни предмети и монети, че оригиналите дори в музеите са вече рядкост. 

?

ablepsia

показани задържани културно-исторически ценности, задържани при специализирана акция.

 

Що не опитате с "иззети", и то еднократно:

 

показани културно-исторически ценности, иззетипри специализирана акция.

ablepsia

да се сформират експерти, които да го разгледат, защото е „уникално“.

 

Боже!

Влез или се регистрирай за да коментираш