Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ангелов: Не сме се водили от фирми, а от видове ваксини

Здравният министър обвини в лешоядство политици, виждащи икономически интереси зад ваксинацията

18 Яну. 2021
Илияна Кирилова

Здравният министър Костадин Ангелов се опита да отхвърли критиките срещу следваната от България политика при поръчването на видове ваксини срещу COVID-19, като обяви категорично, че България в нито един момент не се е водила от това коя фирма коя ваксина разработва. Според Ангелов целта на страната ни е била да гарантира приблизително еднакъв брой ваксини от трите вида, разработвани по линия на общите поръчки на ЕС. От здравно министерство продължават да твърдят, че не България е определяла количествата, а ЕС. Това обаче не е вярно - страните-членки имат право да се отказват от количества, както и да заявяват по-висок интерес от първоначално определената им квота. 

Изказването на Ангелов идва на фона на ниски количества на доставките от първите ваксини, одобрени от ЕС - на компаниите "Пфайзер/БиоНТех" и "Модерна", и значително по-сериозни доставки, очаквани от ваксината на "АстраЗенека", която е най-евтина и чието одобряване се забави (очаква се то да стане факт на 29 януари). Появиха се и твърдения, че голямото количество от ваксини, поръчани от "АстраЗенека" - 4,5 млн. дози, е резултат от политически връзки и икономически интереси - компанията в България се води от Зоя Паунова, майка на евродепутата от ГЕРБ Ева Майдел. 

"Ние не сме поръчали най-много количества от "АстраЗенека". Броят на ваксините се договаря от Европейската комисия, не от българската държава. Първата ваксина, с която ЕК сключи договор и която вървеше най-бързо, беше на "АстраЗенека", коментира по този повод здравният министър. Според него единственият принцип, който България е следвала, е да осигури относително равен брой ваксини от различните видове ваксини, които се разработват. 

"Никога не сме се ръководили от фирма, когато поръчваме ваксина. Водили сме се от вид ваксина. В ЕС има три вида ваксини – едната от тях е с информационна РНК, фирмите, които я произвеждат са три (б.р. "Пфайзер/БиоНТех", "Модерна" и "Кюървак"), следващата ваксина е векторна, произвежда се от две фирми ("АстраЗенека" и "Джонсън и Джойнсън"). Третата ваксина е антигенна ваксина – фирмите, които я произвеждат, са две - ("Санофи" и "Новавакс"). С тези 7 фирми има подписани споразумения. На базата на цялата тази информация ние сме поръчали дози, които да стигнат за около 3 млн. български граждани от вид ваксина, без да се ръководим от фирма или от нечий интерес по начин, по който се тиражират тези неверни твърдения, преследвайки единствено и само удовлетворяването на амбиции на политически мераклии", коментира Ангелов. Той определи този вид критики като дело на "социални лешояди, които се хранят от грешките на хора, които воюват на терена на войната, която се води от всички български граждани". Ангелов призова да не се гледат класации, защото "ваксинирането е дълъг маратон с много препятствия, как е избягана първата отсечка от 100 метра няма никакво значение". Министърът подчерта още, че е лъжа твърдението, че се постига 80% защитеност на човека след първата доза. Всички проучвания са след втора доза, обясни той.

Подробните данни за поръчаните количества показват, че тази версия при някои от ваксините издръжа, но при други - трудно. В отговор на въпроси до "Сега" от МЗ уточниха, че от третия вид ваксини - протеин-базираните ваксини, разаработвани от "Санофи" и "Новавакс", са поръчани количества, достатъчни за ваксинирането на близо 3 млн. души. От ваксината на "АстраЗенека" и от тази на "Джносън и Джонсън" са поръчани съответно 4,5 и 2 млн. дози, достатъчни за ваксинирането на повече от 3 млн. души. Ваксината на "Джонсън и Джонсън" обаче бе поръчана в извънеден порядък, след като България първо се отказа с аргумента, че вече е дала заявка за друг продукт от същия вид. Така 2-те милиони дози сега ще бъдат препродадени на страната ни от  Австрия.

Най-хаотична е картината при ваксините, които бяха одобрени първи - за ваксината на Модерна досега се знае, че са поръчани само 500 000 бройки. За продукта на "Пфайзер/БиоНТех" първоначално бяха обявени 1 млн. дози, впоследстиве завишени от МЗ на 2 млн. дози. България се включи във втората поръчка на ЕК с още 2,9 млн. дози от ваксината на "Пфайзер/БиоНТех", които обаче вероятно ще се доставят в края на годината. От третата ваксина на основатта на информационна RNK - тази на "Кюървак", се предполага, че са поръчани около 3 млн. дози. Аритметиката по видове тук излиза само ако се вземат предвид завишените поръчки за "Пфайзер/БиоНтех". 

С коментар по темата за поръчаните количества вчера излезе и шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. Тя обясни решението да се поръчат повече ваксини от продукта на "АстраЗенека" с анонимно експертно становище. "Доверявам се на тези, които са посъветвали правителството да осигури по-голям процент ваксини от тези. Това е медицинско, не политическо решение“, увери Дариткова. „Смятам, че е спекулация това – че майката на Ева Майдел е директор на "АстраЗенека" за България и затова сме поръчали най-много дози от нея – по никакъв начин не отговаря на действителността. Не бива да се подкопава доверието във ваксинационния процес“, каза още тя. 

Още по темата