facebook
twitter

Горещи новини

Ангелкова се похвали с 8.4 млрд. лв. приходи от туризъм през 2018 г.

Издига се кандидатурата на София за Европейска столица на интелигентния туризъм през 2020 г.
728
Илияна Кирилова

През 2018 г. приходите от туризъм са 8,4 млрд. лева, което е с 6% повече, в сравнение с 2017-а. А от 2015 г. ръстът на приходите от международен туризъм в България е 34%, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя откри Шестата годишна среща на Националния борд по туризъм (НБТ) в София, която е под мотото "2019 г. - година на вътрешния туризъм, инвестициите и иновациите". Ангелкова съобщи, че "по различни данни над 9 млн. са чуждестранните туристи, които са дошли у нас през изминалата година". И допълни, че България "се стреми да развива всичките си видове туризъм, а целта е да се превърне в утвърдена целогодишна туристическа дестинация".

„Нашата прекрасна материална база да бъде заета 365 дни в годината. За да можем обаче да постигнем всичко това, са необходими много усилия“, допълни Ангелкова и прогнозира, че през 2019-а "борбата ще бъде за всеки един турист".

"Правителството продължава да работи за намаляване на административната тежест. Много е важно да помагаме на бизнеса с намалените административни процедури. Горда съм, че министерството на туризма е първото, което през ноември 2018 г. представи всички услуги електронно достъпни, така че максимално да се пести време и ресурс", заяви Ангелкова.

Тя каза, че предстои и промяна в наредбата за категоризацията и прекатегоризацията на местата за настаняване и хранене, които отново си поставят за цел да намалят административната тежест и да облекчат бизнеса.

Според Ангелкова, освен за зимния и морския туризъм, страната ни полага усилия за развитието и на конгресен туризъм, както в София, така и в курортите. В тази връзка на 31 май министерствота организира международен инвестиционен форум "с участието на много от големите хотелски вериги и туроператори, където ще бъде предложено в „Слънчев бряг“ да бъде изграден конгресен център, който да стане домакин на различни събития".

Националният борд по туризъм поиска бюджетът за реклама на туризма да бъде 1% от приходите, които секторът генерира годишно в икономиката на България. Според НБТ сега инвестициите са значително по-малки и това рефлектира върху конкурентоспособността на страната ни.

"Заложеният в момента бюджет е крайно недостатъчен за ефективно провеждане на националния туристически маркетинг, непропорционален на приходите и е значително по-малък от този на конкурентните туристически държави", заяви изп.-директор на НБТ Полина Карастоянова.

Сдружението щяло да издигне кандидатурата на София за Европейска столица на интелигентния туризъм през 2020 г.

18

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Ангелкова: Имаше негативна кампания, но спадът в туризма е едва 0,8%

19.11.2019

712 12
Софиянци дишат опасно количество азотен диоксид

19.11.2019

ЕМИЛ ВАСИЛЕВ

86
Насрочиха делото за касиране на изборите в София

18.11.2019

848 10

Коментари

ablepsia

Ангелкова се похвали

 

А с какво "плаши"!

 

Елочка Шчукина умира от завист, като чете заглавията  в нашата преса, щото дори нейният речник е по-богат.

 

ablepsia

в „Слънчев бряг“ да бъде изграден конгресен център,

 

То аслъ само това не е построено в Слънчака.

 

Стройте бе, стройте - Радичков предсказа в "Образ и подобие" какво ще стане накрая.

 

Sapienti_sat

Ангелкова се похвали...

 

 

Похвали се зайче,

на своето майче,

на татко, на батко,

на бабка, на дядко:

 

..........

 

На кучешки зная

аз вече да лая.

На котешки тука

отлично мяукам.

 

Знам кравешки, ето,

говоря с телето.

Разбирам и бухал,

когато забуха.

 

Разбирам и сврака,

когато заграка.

И жаба из блато,

когато закряка.

Evasion

Какво е туй "интелигентен туризъм"?

ablepsia

А "мегждународен туризъм" на северомакедонски ще да е мислено!

ablepsia

Intelligent tourism denotes the technologies such as internet of things, cloud computing, internet, intelligent data mining and so on are applied to tourism industry, which integrates and activities the tourism physical and informational resources to improve tourism service, improve the tourism experience, innovate tourism management and enhance tourism enterprises competitiveness.

paragraph39

СТОЕДИН,

/:/За протокола, приходите се увеличават и руските туристи намаляват.

слОчайнос ?! Не мислА!

.......................................................................................................................

Увеличаването на Приходите НЕ означава непременно, че са поради увеличен брой туристи!

Може да означава и увеличени ЦЕНИ на туристическите услуги?! Или намалени Заплати, например!!!

Отделно, че увеличени Приходи НЕ означава непременно и увеличена Печалба! А държавата облага с данък/за в бюджета- което е важно за държавата и Гражданите ѝ!/ Печалбата, а НЕ Приходите!

Т.е., ако има приходи, но НЯМА Печалба, държавата и Гражданите ѝ нищо НЕ печелят от частния туристически бранш!

mini96

На мен ми е  по-интересно реално колко данъци са платени?Защото тия милиарди нищо не значат!Освен,че някой хотелиер е купил поредното скъпо кабрио на любовницата си!

JR

Гергов продължава да пощипва Николинка и тя подскача, горката. Има мутробарок да ремонтира в “Киноцентъра“ за Годината на интелигентите в туризма, а те я дрънчат за още държавни кинти...

Не й е лесно!

GrH

Пак е изцвилила поредния виц😁

Предводител на ...

"по различни данни над 9 млн. са чуждестранните туристи, които са дошли у нас през изминалата година

Това означава около 25000 човека дневно, 2000 души на час, 333 човека в минута. Ово jе капацитет на ГКПП-та и летища, ово jе чудо!

В тази сметка не ще трябва да слагаме стотиците тирове, които минават транзит всеки ден, както и транзитиращите в посока Турция, Гърция (и т. н.) и обратно. Нъл тъй, Николинке?

Предводител на ...

Не туряме в сметката и преминаващите през ГКПП-тата и летищата българи. С тех нещата стават умопомрачителни за капацитета на граничната администрация.

И мигрантите да броим за туристи, както вероятно прави Николинка, нема как да излезе сметката ...

Iezuit
снимка на Iezuit

Мръдни малко десетичната точка, че стана мазало. 25-30 човека на минута, през нам си колко КПП-та. Само на Терминал 2 - 150-200 човека от един самолет минават за по-малко от 5 минути.

П.С - когато работят няколко гишета и самолета е от ЕС. Добър ден, паспорта, благодаря, довиждане.

Предводител на ...

Мхм. И тва сичкото туристи?

Нема да редактирам пропуснатата десетична запетая, сметката е ясна.

Впрочем нали се сещаш колко "туристи" минават през Стрезимировци, Брегово, Оряхово, Никопол, Свищов, Силистра, Йовково и прочее ГКПП-та ...

Или всеки минал границата е турист?

Iezuit
снимка на Iezuit

Да, предполагам, че системата е долу-горе такава. Не вярвам да отчитат целта на пребиваване на всеки чужденец. Въпросът беше, че 9 милиона преминали границата са напълно реално достижими.

ThePal
снимка на ThePal

Ако тия 8.4 са по счетоводни отчети, то това означава че в хазната трябва да са влезли 19% -от ДДС и данъка, т.е около милиард и половина ЛЕВА !

Страхотни реззултати в Отрасъла Фландърски ! Да жувей и виват !

JR

Не се чете Фнимателно! Поклонничката на седмото изкуство е рекла “по РАЗЛИЧНИ данни над 9 млн. са чуждестранните туристи...“ И понеже на Краси Гергов, като доказан интелигент в туризма, турлюгювечи не му минават, Николинка ги е сумирала “различните данни“ за пригледност и готовос! Сега ще напълни и всички хотели 365 дни в годината! Малко не е помислила за високосните години, ама то никой не е идеален, нали...

Циркове за баламурници! 😀

momon

Нови статистически измишльотини. Не трябва да се ровиш много, достатъчно е да видиш данните от Евростат. Според него туристите от Турция са 2,5 пъти повече отколкото от Русия. 😉 Т.е. турците дето се връщат по родните места за Байрами, Рамазани и други ги броят за туристи.Турците работещи в Западна Европа, когато се връщат в страната си за празниците, също ги броят за туристи. И затова не е случаен факт, че средната продължителност на престой в страната на един турист са 2 нощувки. За сведение, в Румъния имат два пъти по-малко туристи от нас, но отчитат 6-7 нощувки на турист.

Ангелкова, подобно на Бай Хой, си пляска глупост след глупост и затова едва ли някой й вярва.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×