Quantcast

Медия без
политическа реклама

20 болници поемат 40% от пациентите с COVID-19

В шест области хоспитализациите са се увеличили с над 30% за две седмици, показва статистика на НЗОК

05 Дек. 2020ЯНА НИКОЛОВА
БГНЕС
Лекари и сестри от "Пирогов" молят за съпричастие от гражданите преди влизането в сила на действащите в момента мерки.

Здравната каса има договори за лечение с над 300 болници в страната, но основната тежест на изминалите критични седмици с COVID-19 беше изнесена от не повече от двайсетина от тях. 20 болници са поели грижата за над 40% от пациентите с коронавирусна инфекции, показват данни на НЗОК от края на ноември.

В страната има налични 48 498 болнични легла, от които към 29 ноември са заети 22 358. От хоспитализираните пациенти всеки трети е с COVID-19, като има болници, където половината болни са с тази диагноза. В последните седмици намаляха сигналите за хора, останали без място в болница, но въпреки това все още има лечебни заведения и цели области, които са на предела на възможностите си - в Шумен 98% от COVID леглата са заети, а в Ямбол - 89%. Реорганизирането на системата се прави в крачка, а въпреки че голяма част от другите медицински дейности са спрени, не бе направено нищо за подготовка на медицински персонал от други специалности за работа в COVID-отделенията. Така не е изключение един лекар да се грижи сам за над 30 пациенти, както се случи на д-р Анета Милушева - единственият инфекционист в болницата в Карлово.

В Бургас например повече от половината пациенти с COVID-19 са настанени в УМБАЛ-Бургас - 238 болни, а 10 други лечебни заведения си поделят останалите. Във Велико Търново почти всички пациенти са в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов", докато в белодробната болница има само един пациент, а в болницата по кардиология са седем. Една болница изнася тежестта и в Добрич, Разград, Шумен, Силистра, Смолян.

Троян пък е от малкото градове, където пациентите с коронавирус са основно в белодробната болница - 55, докато в многопрофилната болница има само един настанен. Монтана е рядък пример за равно разпределение на болните между частната и държавната болница - в МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" се лекуват 58 души с коронавирус, а в "Сити Клиник - Св. Георги" са 44. Русе е друг такъв пример - там болните са разпределени почти поравно между двете многопрофилни болници "Канев" и "Медика".

За две седмици шест области са понесли над 30% увеличение на хоспитализациите за коронавирус, показва сравнение с данните към 15 ноември. Най-голямо увеличение има в Сливен, където пациентите с COVID-19 са се удвоили - от 64 на 128 към 29 ноември. Останалите области с голямо увеличение са Бургас (36%), Пловдив (36%), София (33%), Варна (33%), Хасково (30%). Като цяло през този период настанените в болница пациенти се увеличаваха, но в 10 области въпреки това има намаление.

Натоварването на част от болниците през този период се увеличава значително. Към 29 ноември 15 болници са лекували повече от 100 пациенти с коронавирус, като в столичната МБАЛ "Св. Анна" увеличението е четирикратно - от 33-ма на 15 ноември пациентите с COVID-19 стават 171 към 29 ноември. Рязък скок има и в МБАЛББ "Св. София" - от 25 на 66 души. ВМА също поема своя дял от хоспитализациите и за две седмици пациентите с COVID-19 се увеличават от 72 на 143.

Още няколко болници в страната имат по-значително увеличение на тежестта, която поемат в кризата - в УМБАЛ "Бургас" пациентите се увеличават от 151 на 238 души за две седмици. Във втората по големина болница у нас - УМБАЛ "Св. Марина" във Варна, хоспитализациите нарастват от 170 на 235. "Пирогов" е единствената болница, в която пациентите с коронавирус са над 300 (341) при 292-ма две седмици по-рано.

Макар и да има малко намаление, шуменската болница продължава да бъде сред най-натоварените в страната - към края на ноември в нея се лекуват 228 души с COVID-19. Разградската болница, която беше в сходно положение, си пое глътка въздух, след като хоспитализациите с коронавирус намаляха от 121 на 89.

В София над половината пациенти продължават да се поемат от 5-6 болници. Най-много пациенти наред с "Пирогов", "Св. Анна" и ВМА, има в "Токуда" (130 пациенти), "Софиямед" (91), МВР болница (110). ИСУЛ, която по едно време беше определена за чиста от COVID болница, продължава да се грижи за заразени пациенти, като към 29 ноември там са настанени 55 души (леко намаление спрямо 15 ноември). В Първа градска се лекуват 77 души, в СБАЛИПБ "Проф. Иван Киров" са настанени 79 души, в "Александровска" - 71. Болни с COVID-19 вече има и в частните "Доверие" (8), "Полимед" (3), "Аджибадем Сити Клиник" (13).

ДОБРИ НОВИНИ

Вчера за първи път от седмици от националния оперативен щаб съобщиха добри новини - 14-дневната заболяемост спадна под 600 на 100 000, а една област - Кърджали, излезе от червената зона, където попадат областите с над 120 на 100 000 души население. В момента хоспитализациите също са малко по-малко в сравнение с края на ноември. При 6830 пациенти с COVID-19 в болница на 29 ноември, вчера броят им беше 6766 души. Ден по-рано обаче успяхме да достигнем до 6635 хоспитализации. Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира, че намалялата заболеваемост се отразява до 10-14 дни на хоспитализациите, така че има надежда за облекчение в следващите дни. По данни, изнесени вчера от здравния министър, 51% от леглата за неусложнени пациенти са заети, а леглата за интензивни грижи са запълнени на 40%.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Одобрявате ли създаването на кабинета Денков-Габриел?