Медия без
политическа реклама

10 см майски сняг натрупа в планините

В Добрич тази сутрин измериха необичайно ниска температура от едва 1 градус

16 Май 2024
НИМХ

Климатичните аномалии продължават и разведряване почти не се вижда. В средата на май над 1700 м в планините има нова снежна покривка между 5 и 10 см и времето е зимно, съобщиха от Планинската спасителна служба. И днес се очакват валежи от сняг, но вече на височина над 2300 м.

Зимно беше усещането и в много градове. Най-ниската измерена температура тази сутрин е била в Добрич - 1 градус и това е много ниско за май, коментира пред БНТ гл. ас. д-р Анастасия Стойчева - директор на Департамент "Прогнози и ИО" в НИМХ. Максималните температури днес ще достигнат едва 15 градуса за София, 16 - за Варна, 19 - за Пловдив и Велико Търново. Даже в Сандански максималните температури според прогнозата за времето ще са 18 градуса.

До края на месец май в по-голямата част от страната, с изключение на Югозападна България, температурите ще останат по-ниски от климатичната норма и валежите ще продължават, прогнозира синоптикът. В събота валежите ще намалеят и леко ще се затопли, но няма да е за дълго - в неделя отново се очакват силни дъждове и гръмотевици. Ще има и условия за градушки.

През следващата седмица температурите ще продължат да се понижават, защото навлизаме в нов период с почти ежедневни валежи.