Медия без
политическа реклама

За какво да внимаваме при удар в главата

Понякога симптомите на хематом се проявяват седмици след травмата

11 Яну. 2024
Pexels

Травмите в главата могат да бъдат безобидни, но могат да изглеждат така и само на пръв поглед. За какво трябва да внимаваме при такъв инцидент? Публикуваме съветите на столичната УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

Увреждането на главата, при падания, удари, автомобилни и професионални травми, е най-честата причина за вътречерепно кървене (кръвоизлив). Ако пациентът е по-възрастен, особено ако приема антикоагулантно или антитромбоцитно лекарство, като клопидогрел или аспирин, дори леката травма на главата може да предизвика хематом. Възможно е да има сериозно нараняване, дори ако няма открита рана, натъртване или други очевидни повреди.

Симптомите на вътречерепна хеморагия (кръвоизлив) могат да се изявят остро или постепенно. Изявата на това състояние зависи от причината – артериална хипертенсия, заболявания на кръвоносните съдове, травма на главата и характера на травмата, съпътстващи соматични заболявания и състояния на пациента.

Понякога след удар в главата клиничната изява може да отнеме седмици или повече, за да се появи, предупреждават специалистите. Болният може да изглежда добре след нараняване на главата, в период, наречен светъл период. Дори и при някои от най-леките наранявания на главата, с незначителни симптоми и оплаквания, е нужно внимание от възможно развитие на вътречерепен хематом с потенциална опасност за живота. Обикновено в такива случаи се изисква незабавно оперативно лечение за отстраняване на кръвта.

При повишаване на натиска върху мозъка от кръвоизлива се проявяват някои или всички от следните признаци и симптоми:

  • увеличаващо се главоболие
  • повръщане
  • виене на свят
  • сънливост и прогресивна загуба на съзнание
  • объркване
  • огнищна неврологична симптоматика – промени в говора, слабост за крайници и др. в зависимост от локализацията на хематома.

С увеличаване на количествата кръв в мозъка или тесните пространства между мозъка и черепа, симптомите се увеличават и утежняват, с възможна поява на припадъци, загуба на съзнание до коматозно животозастрашаващо състояние.

Потърсете незабавно медицинска помощ след удар в главата, ако има:

  • Постоянно главоболие
  • Промяна на съзнанието
  • Имате признаци като повръщане, слабост, замъглено зрение, нестабилност

Ако симптомите не са очевидни веднага след удар в главата, внимавайте за някои промени в състоянието. Например, ако някой изглежда добре след удар в главата и може да говори, но по-късно изпадне в безсъзнание, потърсете незабавна медицинска помощ. Дори и пациентът да се чувства добре, препоръчително е някой да го наблюдава. Загубата на памет след удар в главата може да накара пациента да забрави за удара. Съответно ако има някой, който го наблюдава, той може да разпознае предупредителните знаци и да потърси медицинска помощ.

Ключови думи:

здравословен живот