Медия без
политическа реклама

Спешно за Спешна помощ: Лекарите получават към 600 лв. върху заплатите

Увеличение, което ще се дава до края на годината, ще има и за другите длъжности

28 Септ. 2022
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Правителството реши да отпусне днес 9.8 млн. лв. за възнаграждения в Спешна помощ. Това са допълнителни средствата към заплатите за различните видове служители. Те ще се дават от 1 октомври до края на годината. Мярката е спешна заради вълненията в сектора заради ниските заплати. За трайно решение е нужен парламент, какъвто в момента няма.

Увеличението за лекарите е около 600 лв. Фелдшерите и медицинските сестри ще получават около 400 лв. повече. Санитарите - към 350 лв., шофьорите на линейки - около 150 лв., парамедиците - около 170 лв. Цифрите бяха представени от здравния министър Асен Меджедиев с уточнението, че са прогнозни на база предварителни разчети.

"След спирането на извънредната ковид обстановка бяха спрени допълнителните заплащания, в резултат на което възнагражденията спаднаха значително -  и на лекари, и на сестри, и на шофьори. По тази причина нашият екип внесе в Министерски съвет предложение за одобряване на допълнителни разходи, с които да компенсираме служителите до приемането на новия бюджет. С тези средства ще компенсираме служителите в центровете за спешна помощ в цялата страна, така че да бъдат постигнати заплатите, заложени в колективния трудов договор", обясни Меджидиев. 

 

ПРОБЛЕМЪТ С РЗИ

В РЗИ също има недоволство заради ниски заплати, обявена е стачна готовност. Меджидиев обясни, че без парламент няма законов механизъм да се гласуват увеличения, но в момента се търсят решения с Министерството на финансите. Министърът каза още, че в сектора няма как да има повече "оптимизиране", тъй като и сега съставът е много намален.

 

ВАКСИНИ

Днес МС одобри и допълнителни 3.6 млн. лв. за продължаване на кампанията за поставяне на ваксини срещу COVID-19. Целта е те да осигурят устойчиво финансиране на дейността на имунизационните кабинети на РЗИ, което според МЗ ще гарантира непрекъснатост на тяхната работа, вкл. и чрез наемане на медицински персонал, ангажиран единствено с поставянето на ваксини; ще осигури достъп до ваксинация на всички желаещи лица, вкл. и на здравно неосигурени; както и мобилен достъп до имунизация на трудноподвижни лица и лица от отдалечени и труднодостъпни населени места.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?