facebook
twitter

Здраве

Полезните навици отлагат болестите с до десет години

С пет прости правила човек може да доживее до дълбока старост без рак, сърдечносъдови проблеми и диабет
775
 Pixabay

Полезните навици могат да отложат болестите с до десет години. Това показва мащабно изследване на стотици хиляди жени и мъже, започнало в далечната 1976 г. и представено в последния брой на "Бритиш Медикъл Джърнъл". За да доживее в добро здраве до дълбока старост, човек трябва да употребява алкохол в умерени граници, да поддържа нормално тегло, да е физически активен поне 30 минути на ден и да се храни здравословно. Разбира се, трябва да бъде и непушач. Ако тези пет правила се спазват в ежедневието, опасността от сърдечносъдови заболявания, рак и диабет от втори тип може да бъде отложена с години, потвърждават учените.

Изследването започва през 1976 г. с наблюдението на 121 700 жени - медицински сестри, във Великобритания, на възраст 33-55 години. През 1986 г. към тях се присъединяват 51 529 мъже, работещи в здравната система на САЩ, на възраст 40-75 години. Включените в изследването попълват анкети на всеки две години, като подават данни за начина си на живот, заболявания, проблеми и т.н. От наблюдението се отстраняват хората, които декларират отклонения от обичайния енергиен прием (приемат твърде малко или твърде много калории) и тези, които вече имат някое от посочените три заболявания.

Как са измерени петте фактора за по-дълъг живот в добро здраве? Храненето е оценено на база въпросници, чрез които се следи колко често в менюто присъстват определени храни с висок индекс на здравословно хранене, който се смята за точен индикатор на риска от сърдечносъдови и хронични заболявания. Под физическа активност се има предвид интензивно натоварване, включително бързо ходене. За полезни са определени минимум 30 минути умерено до интензивно физическо натоварване на ден (3.5 часа седмично). За нормално тегло е прието това, което има индекс на телесна маса (BMI) между 18.5 и 24.9.

По отношение на пушенето изследването класифицира хората в три категории - непушачи (хора, които никога не са пушили), активни пушачи (които пушат към момента на анкетирането) и пушачи (хора, които в момента не пушат активно, но са пушили в миналото). Допълнително активните пушачи са разпределени в подкатегории според броя на цигарите, които пушат дневно - 14, 15 до 24, 25 и повече. За алкохола се събира информация за употребата на бяло и червено вино, бира и твърд алкохол. Под умерена консумация на алкохол се разбира 5-15 г/ чист алкохол дневно за жените (15 грама чист алкохол са еквивалентни на около 175 мл вино) и 5-30 г дневно за мъжете (30 г се равняват на бира и половина).

Участниците в изследването са наблюдавани за три типа заболявания - диабет, сърдечносъдови и рак. Резултатите показват, че жените, които спазват 4 или 5 от изброените неща, могат да доживеят до 84 години без диабет, рак или сърдечни заболявания. На 50-годишна възраст тяхната прогноза е да живеят още 34.4 години в добро здраве, без сериозни болести. Жените, които не спазват нито един от здравословните принципи, на 50-годишна възраст могат да очакват още само 23.7 години живот в добро здраве. При мъжете съблюдаването на полезни навици (поне четири от петте) обещава добро здраве до 81.1 години при 73.5 за мъжете, които не водят здравословен начин на живот.

---------------

С най-малък шанс да отложат болестите са мъжете, които пушат над 15 цигари на ден и представители на двата пола с наднормено тегло (индекс на телесна маса над 30).

---------------

Изследването заключава, че спазването на петте прости правила удължава живота в добро здраве със 7.6 години при мъжете и 10 години при жените. Разбира се, всеки знае, че не е полезно човек да прекалява с алкохола, да пуши, да се храни нездравословно. Учените обаче смятат, че тези очевидни истини трябва да намерят приложение в държавните регулации и правителствени политики - пример за това е забраната за тютюнопушене на обществени места, ограниченията за влагането на трансмазнини в храните, създаване на околна среда, която позволява човек да живее пълноценно.

Наред с познатите политики в света се прилагат и допълнителни мерки - изписване на съдържанието на сол, захар и вредни мазнини в етикетите, ограничение да се рекламират вредни храни в пикови часове, субсидии за здравословни продукти, за да станат те по-достъпни за цялото население, по-добра градска среда, в която човек има възможност да спортува и да ходи пеш.

 

Къде сме ние

 

У нас не просто липсват политики, а и сякаш се стремим да сме в другата крайност. В рекламните пояси на телевизиите се рекламират преобладаващо храни, които според здравните наредби не би следвало да са разрешени за децата - "натурални" сокове, "млечни" шоколадчета, закуски с много захар, кисело мляко с палма и т.н. Вместо да пази гражданите от храните с палма, утайка, тебешир и какво ли не, правителството пази печалбата на техните производители. Няма институция, която да съблюдава спазването на забраната за тютюнопушене - за много заведения е престижно да пазят правата на клиентите си пушачи, като си плащат инцидентните глоби. Закономерно България е на първо място в ЕС по момичета, които пушат. На водещи позиции е и по наднормено тегло на децата. Под спортуване у нас се разбира най-вече трупане на мускули във фитнеса. Свободни зони за спорт няма, а задръстените от коли, потънали в прах и мръсотия градове са опасни за деца, пешеходци и велосипедисти. Тъжната равносметка на всичко това бе ясно казана в доклада на Европейската комисия за състоянието на здравеопазването у нас - у нас няма превенция и промоция на здравословен начин на живот, поради което сме на четвърто място по смъртност от предотвратими състояния и заболявания. За сметка на това системата ни е твърде много насочена към скъпа болнична помощ и излишни хоспитализации, а по лични разходи за здравеопазване сме на първо място в ЕС.

 

 

 

Все още няма коментари

Още

Доплащането за здраве ще падне на 30%, но след 10 г.

27.05.2020

76
Проблемът с връщане на пари от болници бил "развален телефон"

19.05.2020

410 1
Мъж от Пловдив получи присъда за клиенти във фитнеса

10.04.2020

Обновена

4387 17

Влез или се регистрирай за да коментираш

×