Quantcast

Медия без
политическа реклама

Новото управление ще връща детската болница в центъра

10 Юли 2023
БГНЕС
Михаил Околийски

След медицинските хеликоптери още един голям проект на предишната власт катастрофира при новото управление. Зам.-министърът на здравеопазването Михаил Околийски даде заявка, че решението детската болница да се строи в Горна баня ще бъде преразгледано. "Има гласове, че избраното място в Горна баня не е комуникативно. Според мен, трябва да е в центъра на града, да е близо и до други лечебни заведения", коментира Околийски пред БНТ.

"Разговаряме кое е най-ефективно за хората. Затова и спряхме наема за медицинските хеликоптери - не можеш да плащаш нещо в пъти по-скъпо от същата услуга в Западна Европа и да очакваш, че ще вържеш бюджета", коментира зам.-министърът. На въпрос това не означава ли, че детската болница отново остава на ниво разговори, той каза: "Не остава. Надявам се да имаме догодина конкретните договори за строителство, за да могат хората да видят нещо различно".

Процедурата за детската болница обаче е доста напреднала. Има например сключени предварителни договори за двата частни имота на територията, на която ще се строи в Горна баня. Има одобрен подробен устройствен план, а също и споразумение с Европейската инвестицонна банка да изготви нализ на педиатричните грижи у нас в рамките на 6 месеца.

При избора на терен имаше големи спорове по-добре ли е да е в края на града болницата или да се търси по-централно разположение. Напрежението допълнително се нагнети от факта, че решението за Горна баня бе спуснато непрозрачно, без например да се огласят другите алтернативи. Всичко по тези въпроси можете да си припомните от този текст на Таня Петрова:

Министерствата на здравеопазването и на регионалното развитие не се научиха да взимат прозрачни решения по горещата тема с изграждането на национална детска болница.