Медия без
политическа реклама

Най-новите подварианти на омикрон са вече в България

Маските остават задължителни в болниците до 2 ноември

27 Окт. 2022
БГНЕС

За пръв път в България са установени двата най-нови подварианта на омикрон - BQ.1.1. и BM.1.1, съобщи Националният център по заразни и паразитни болести. Има данни, че антителата, активни към други варианти на SARS-CoV-2, са с по-ниска ефективност към BQ.1.1. Към този момент няма клинични данни за по-тежко протичане на заболяването, причинено от BQ.1.1. и BM.1.1. Пробите са взети в 13 области на страната в периода 11.09-12.10.2022 г. Всички изследвани проби са омикрон.

 

МЕРКИ

Здравният министър Асен Меджидиев удължи до 2 ноември заповедта с противоепидемичните мерки, свързани с COVID-19. Маски на този етап се изискват само в лечебните заведения и социалните заведения за деца и възрастни. Изключение от изискването има за деца до 6-годишна възраст.

Заповедта предвижда и други мерки, но те се неглижират, а и трудно могат да се контролират - например всички лица, които не са от едно семейство/домакинство, да спазват дистанция от 1,5 м на открити обществени места със струпване на хора. Има препоръки и към работодателите да проветряват редовно и пр. Все още има и препоръки където е възможно институциите да предлагат онлайн услуги, а работодателите да предлагат дистанционна работа.

 

СТАТИСТИКА

В ЕС случаите на COVID-19 растат, но у нас даже намаляват, макар и незначително. Днес например са отчетени 619 нови случая при 630 миналия четвъртък. Рекордните вторници също отбелязват тази тенденция - този вторник случаите бяха 1145, а миналия - 1147. Тези данни обаче не могат да се приемат за меродавни, тъй като повечето хора не правят тест заради лекото протичане на болестта при тези подварианти на омикрон, а и заради многото други вируси, които циркулират в момента.

При хоспитализациите - по-правдив показател, също не се наблюдава сериозно повишение - в момента имаме 700 души в болница, а миналия четвъртък са били 692. В интензивни отделения сега имаме 56 пациенти, а миналия четвъртък са били 58.

Тази статистика обаче едва ли трябва да ни успокоява - за изминалите две седмици сме изгубили 89 души с коронавирусна инфекция, което е твърде много на фона на сравнително лекото преминаване на болестта при тези подварианти на омикрон.

Рисковите групи хора - с белодробни и сърдечносъдови заболявания, диабет, наднормено тегло, компрометирана имунна система, трябва да се защитят с ваксина срещу тежко протичане на болестта. За съжаление, интересът към ваксините, които вече са пригодени към омикрон, е изключително слаб - за изминалото денонощие са поставени едва 1254 дози.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

омикрон, ваксина, COVID-19