Quantcast

Медия без
политическа реклама

МЗ изпрати на прокуратурата нарушения около детската болница

В резултат на проверката е сменено ръководството на дружеството, което отговаря за проекта

15 Юни 2022
Илияна Кирилова
Липсата на детска болница и неяснотите около реализацията й от години предизвикват полемика в обществото.

 

Министерството на здравеопазването изпрати на прокуратурата резултатите от извършената проверка в „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД, съобщиха от ведомството. След проверката и констатираните нарушения здравният министър е сменил ръководството на дружеството. За председател на Съвета на директорите на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД е определен адв. Веселин Варчев. На заседание на Съвета на директорите за изпълнителен директор на дружеството е избрана проф. Елена Пенева – Златкова, се казва още в съобщението. 

Извършената от МЗ проверка в дружеството, което трябва да строи печалното известната нова детска болница в София, обхваща периода от създаването му на 8.09.2020 г. до 31.01.2022 г. При проверката са установени редица пропуски в работата, заради което докладът с резултатите е изпратен към прокуратурата за предприемане на последващи действия. 

От създаването на дружеството до края на миналата година изразходваните средства, които не са пряко свързани с изграждане/реконструиране на детската болница, са в размер на 415 хил. лв. Тъй като дружеството няма приходи, разходите представляват загуба и се приспадат от записания капитал в размер на 100 млн. лв. и към края на 2021 г. собственият капитал вече е паднал до 99 588 000 лв., сочат резултатите от проверката. 

В съобщението на МЗ се казва още, че с Решение на Съвета на директорите от 7.10.2020 г. дружеството е изплатило аванс в размер на 9 213 333, 24 лв. на ДЗЗД „Детско здраве“ ООД по Договор за инженеринг, като за извършването на авансовото плащане не е осъществен предварителен контрол за законосъобразност. Проверяващите са констатирали, че липсват процедури за текущ контрол върху изпълнението на поети финансови ангажименти и сключени договори.

България е единствената държава в Европейския съюз, която няма модерна детска болница. Започнат преди 40 години, строежът й е недовършен, а детайлите около реализация му предизвикват остра полемика в обществото вече години наред. При 5 милиарда годишен бюджет за здраве, по-малко от 20% от тях са предназначени за децата.

В началото на годината бившият министър на здравеопазването в служебното правителство Стойчо Кацаров заяви, че атаките срещу него са продиктувани от действията му във връзка с новата детска болница. "Истинската причина да се прави опит да се петни името ми е свързана с няколко големи столични болници и най-вече с детската болница", коментира Кацаров, като уточни: "За детската болница има платени 10 млн. лева без да е извършена никаква дейност, без законово основание да се платят тези средства и до този момент не са предприети никакви действия за разкриване на истината около този случай".

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?