Медия без
политическа реклама

Летен грип - как да не провалим ваканцията

При стомашно неразположение е най-важно да не се допусне обезводняване, съветват специалисти от ВМА

08 Юли 2023
Pixabay

И най-добре планираната ваканция може да пропадне заради кошмара на всеки родител - летния грип. Кои вируси обичат топлото време? С какво трябва да заредим „аптечката“, поемайки на път с децата? И какви правила е добре да спазваме, за да не тичаме от плажа право в болницата? Отговорите даде преди време във Фейсбук профила на ВМА д-р Гинка Делиева, ръководител на отделение във Втора клиника по инфекциозни болести в академията и педиатър.

„Зад популярното понятие „летен грип“ се крият различни вирусни инфекции, които най-често нямат нищо общо с грипния вирус“, казва д-р Гинка Делиева. И потвърждава, че „обичайните заподозрени“ – ентеровирусите, наистина са много характерни за сезона.

 

Обезводняването е най-опасно

 

„Най-често се касае за две групи симптоми. Първата е с такива от страна на горните дихателни пътища – хрема, кашлица, болка в гърлото и температура, понякога придружени с конюнктивит или обриви по тялото“, обяснява д-р Делиева. Втората група симптоми е с прояви от страна на стомашно-чревния тракт – гадене, повръщане, диария, температура. През лятото родителите по-често се сблъскват с втората група симптоми. „Когато става дума за стомашно-чревно неразположение, е важно родителите да започнат своевременно оводняване, тъй като обезводняването е най-честата причина за хоспитализация. Детето трябва да пие често и по малко вода, разтвори за рехидратация, билкови чайове – в количество за денонощието според възрастта му, но малко повече от обичайното, тъй като загубите на течности с диарията, повръщането и температурата са повишени“, подчертава педиатърът.

 

Какво да сложим в „аптечката“?

 

Разтвор за рехидратация, както и медикаменти срещу повръщане, диария и температура, препоръчани от личния лекар – тях д-р Делиева препоръчва да не пропускаме да сложим в „аптечката“, тръгвайки на път. Лекарствата обаче не са всичко. „При заболяване е много важно родителите да запазят спокойствие, да осигурят покой на детето, подходяща храна според възрастта и предпочитанията му – например препечени филии хляб, обикновени солети, бисквити, печен или варен картоф, ориз, безлактозно мляко, както и споменатите медикаменти. И най-вече – да наблюдават детето“, категоричен е специалистът от Втора клиника по инфекциозни болести на ВМА.

 

Често отшумява за ден-два

 

Връхлита внезапно, но и бързо отшумява – това е характерно за летния грип. „Както вече споменах, лечението е симптоматично. Ако състоянието не е толкова тежко, при правилно оводняване и диетичен режим заболяването се преодолява за 24-48 часа. Повечето вирусни инфекции имат обикновено благоприятен ход и самоограничаващ се характер и преминават за 3-5 дни независимо от сезона“, успокоява д-р Делиева.

 

Тичайте на лекар при упорито повръщане

 

За съжаление, понякога инфекцията се оказва по-коварна. „Ако има някои от следните оплаквания: диарични изхождания над 7-8 за денонощие, повръщане над 7-8 пъти за 24 часа, температура над 38С, неповлияваща се от медикаменти, силно главоболие, силна отпадналост, отказ от игра, отказ на прием на течности, сухи напукани устни, сух език, намалено отделяне на урина, тогава се налага незабавен преглед и евентуална хоспитализация“, подчертава педиатърът. „Понякога, за щастие много рядко, настъпват усложнения, засягащи храносмилателната, дихателната, отделителната, сърдечно-съдовата или нервната система, налагащи продължително болнично лечение. И въпреки своевременното лечение биха могли да доведат до трайни увреждания на различни органи и системи, поради което тези инфекции не бива да бъдат подценявани“, категорична е д-р Делиева.

 

Храната – до 3 часа извън хладилника

 

Жегите са „рай“ и за токсоинфекциите. Има ли риск да ги объркаме с летен грип? „Наистина, в горещото време се увеличава рискът от консумация на развалена храна, причиняваща токсоинфекции. Отдиферинцирането им невинаги е възможно, но затова пък лечението, рискът от обезводняване и усложнения са сходни с тези, предизвикани от летните вируси. Понякога не могат да се разграничат, но поведението и при двата вида инфекции е идентично“, признава специалистът от Втора клиника по инфекциозни болести на ВМА.

Както и при ентеровирусите, хигиената е ключова за превенцията. „Когато хапвате на плажа, не пропускайте миенето на ръцете, не подценявайте наличието на мухи наоколо, избирайте прясно приготвени ястия. А у дома не забравяйте храната повече от три часа извън хладилника. Така ще избегнете повечето рискове от заразяване с тези заболявания“, е препоръката на педиатъра.

 

И Хепатит А обича ваканцията

Лятото е любим сезон и на друг коварен вирус, който не бива да подценяваме. „Затова искам да напомня за Болестта на мръсните ръце – Хепатит А, която също обича топлото време. И макар при децата да протича леко, може да предизвика епидемичен взрив, със заразяване на повече хора“, предупреждава специалистът от Втора клиника по инфекциозни болести на ВМА.

Ключови думи:

здравословен живот