Медия без
политическа реклама

Коклюшът се завръща в Европа

И Великобритания след Хърватия обяви повишен брой заразени със "стодневната кашлица"

13 Дек. 2023
Pexels

В очакване на грипната епидемия из Европа се разшетаха и позабравени заразни заболявания. Първо от Хърватия, а вече и от Великобритания идват новини за завръщане на коклюша, или "стодневната кашлица", както наричат това заболяване в Обединеното кралство. У нас, според последния бюлетин за епидемичната ситуация в страната, който е за периода 27 ноември - 3 декември, има само два случая на коклюш (за сравнение, случаите на скарлатина са били 250, като се увеличават спрямо предходната седмица).

Имунизацията срещу коклюш е част от задължителния имунизационен календар в България, като се прилага чрез шествалентна ваксина (срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и пневмококови инфекции). Първата доза се поставя от втори, трети и четвърти месец на детето.

Преди ваксината да влезе в масова употреба през 60-те години на миналия век, коклюшът е причинявал епидемии във Великобритания веднъж на три години, съобщи тамошната преса тези дни покрай повишения брой случаи сега. До края на ноември в Англия и Уелс са регистрирани 1141 случая на коклюш при 450 за същия период на 2022 г. и 454 през 2021 г. Това е ръст с около 250%.

Здравните власти в Обединеното кралство все още нямат точна информация за възрастта на заразените, но предполагат, че в повечето случаи става дума за по-големи деца, а също и възрастни. Те могат да се заразят с магарешка кашлица, тъй като нито имунизацията, нито прекараното заболяване дават доживотен имунитет. Заболяването е силно заразно и като всички вируси и бактерии, които ни връхлитат напоследък, вероятно надига глава заради пандемията - заради стриктните мерки през 2020-2022 г. много по-малко хора са преминали през обичайните зарази, поради което сега нямат и имунитет срещу тях.

Какво още трябва да знаем за това заболяване? Предлагаме допълнителна информация от сайта на здравното министерство "Плюс мен", посветен на имунизациите.

 

Какво представлява заболяването?

Коклюш, познат и като магарешка кашлица, е остра респираторна инфекция, което протича с характерна конвулсивна кашлица. У нас, заболяването е характерно за деца в различна възраст. Причинява се от бактерията Bordetella pertussis, слабо устойчива във външната среда – при стайна температура загива за около 30 мин.

 

Как се предава?

Причинителите на коклюш се отделят с пръски и капчици секрет от ларинкса, трахеята и бронхите, които при дишане, кашляне и говор попадат във въздуха. Заболяването често се предава на малки деца в домакинството/семейството от по-големи братя/сестри или от други възрастни членове.

 

Как се открива?

За изолиране на причинителя Bordetella pertussis в началото на заболяването от болния се взема назофарингеален секрет (за предпочитане сутрин на гладно). С по-висока чувствителност е изследването по метода PCR.

 

Какви са симптомите?

Инкубационният период е средно 7-10 дни. В началото на заболяването болният е с прояви на лека до умерено висока температура, хрема и кашлица, която прераства в типична пароксизмална спастична (магарешка) кашлица. Оздравяване настъпва за около 4-6 седмици.

 

До какви последствия може да доведе?

Най-честите усложнения засягат дихателните пътища и централната нервна система.

Възможно е развитието на пневмония, която в зависимост от своята тежест може да е причина и за летален изход.

При тежки форми на коклюш се наблюдава промяна в съзнанието и гърчове, които са в резултат от нарушено снабдяване с кислород и мозъчни кръвоизливи и могат да доведат до постоянна мозъчна увреда и дори до смърт.

Заболяването е опасно за кърмачета и деца в ранна детска възраст, неимунизирани срещу инфекцията.

 

Какво е постигнато в профилактиката на заболяването?

Имунизации срещу заболяването се прилагат още от първата година след раждането (Hexacima), които продължават като реимунизации през втората година (Pentaxim), през годината, в която се навършват 6 години (Tetraxim) и през годината, в която се навършват 12 години (Boostrix).

В страните с висок имунизационен обхват заболяемостта сред децата във възрастта под 15 години е по–малко от 1 на 100 000. В България ежегодно се регистрират случаи на коклюш, основно при деца. Заболяемостта варира между 0,25-4,06 заболели на 100 000 население.

 

Ползите от ваксинацията

Ако 1000 души се разболеят от коклюш, 2 от тях ще умрат от пневмония или мозъчно увреждане (повечето от тези смъртни случаи ще са при деца под 6 месечна възраст); 10 от тях ще получат конвулсии; 1 от тях ще получи енцефалит; 50 от тях ще развият пневмония; 200 от тях ще се нуждаят от прием в болница за лечение. При деца на възраст под 6 месеца рисковете от усложнения са значително по-високи.

Ако 1000 души се ваксинират срещу коклюш, 100 от тях ще съобщят за дискомфорт, зачервяване или подуване на мястото на поставяне на ваксината или ще имат треска; до 10 от тях ще съобщят за непрекъснат плач повече от 3 часа след ваксинацията; 1 на 10 000 ваксинирани ще получи конвулсии.