Медия без
политическа реклама

Кои обувки са опасни за краката

24 Май 2024
Много красиво и много неудобно.
Pixabay
Много красиво и много неудобно.

 

Неудобната обувка не само прави мазоли и пришки по краката, а може да причини болки чак в гърба. Опората, която получаваме при стъпването си на земята, определя цялата стойка на тялото, казват специалисти. Често обаче модата ни кара да носим обувки, които ни причиняват само проблеми. Кои модели да избягваме и кои са най-добри за краката?

 

Кои са най-лошите обувки

Не е трудно да се досетим, че на водещо място тук са обувките на високи токове. Те променят цялата ни поза, като натоварват допълнително краката, бедрата и гърба. Когато редовно носим обувки на високи токове, ахилесовото ни сухожилие непрекъснато се напряга и скъсява, от което можем да развием проблем да ходим с ниски обувки. Високите токове травмират възглавничката на ходилото и я изтъняват.

Обувките с остри върхове, особено ако са и на високи токове, смачкват пръстите на краката. Това може да усложни съществуващ мазол, но освен това може да доведе до трайно изкривяване на пръстите, което се оправя с лекарска намеса.

Джапанките са задължителен аксесоар на лятото, но тормозят краката, защото са много нестабилни. Без стабилна основа, кракът може да развие ахилесов тендинит или плантарен фасциит. Ахилесовият тендинит е възпаление на ахилесовото сухожилие, което се среща, както при спортисти, така и при хора с по- малка активност. Често срещано състояние е, което възниква, когато голямото сухожилие, което минава надолу по задната част на подбедрицата, се раздразни и възпали. Плантарният фасциит е една от най-честите причини за болка в петата. Той представлява възпаление на широката ивица фиброзна тъкан (плантарната фасция), която минава по долната повърхност на стъпалото и свързва петната кост с пръстите на краката.

Джапанките също могат да доведат до трайно изкривяване на пръстите, когато са във формата Y, защото пръстите непрекъснато трябва да се напрягат да задържат крака в обувката.

Балетните обувки са много модерни, но и те не дават никаква опора на крака, нито пък са достатъчно плътни, за да поемат всички неравности, по които стъпваме, и да помогнат на крака да поеме натоварването. Няма подкрепа и за свода на крака.

Меките обувки може да изглеждат като особено удобни, но специалистите казват, че ако можете да сгънете почти на две една обувка, то тя не е добра за ходене, защото няма да защити крака в достатъчно степен. Затова те съветват да направите такъв тест в магазина, преди да се сдобиете с нов чифт.

 

Кои са най-добрите обувки

Очевидният отговор тук са маратонките и другите спортни обувки, чиято структура вече е сложна наука почти колкото ядрена физика. На пазара има объркващо разнообразие, предназначени за всякакви спортове, настилки и особености на крака. Човек не просто може да избира между основа от пяна, гел и т.н., но може да намери и по-широки обувки, ако пръстите му не се чувстват добре в обикновените обувки.

Полезни, според специалистите, са и обувките с платформа, но правилото тук е височината да е максимум до 3,8 см. Такъв тип подметка дава добър баланс и подкрепа.

 

Сменяйте обувките всеки ден

Носете различни обувки всеки ден, или поне избягвайте да носите един и същи чифт повече от 4-5 дни. Това помага за разпределяне на натоварването по-равномерно между различните мускулни групи и сухожилия.

Ключови думи:

здравословен живот