Quantcast

Медия без
политическа реклама

С какво да внимаваме при главоболие

Кафето може да е и облекчаващо, и влошаващо мигрената

30 Окт. 2023
Pixabay
Кафето може да бъде и съюзник срещу главоболието, и враг.

Някои ги боли глава по-рядко, други - по всякакъв повод, а трети са наказани да страдат от мигрена. Сигурно сте забелязали, че главоболието се влияе от ред обстоятелства, включително и това какво ядем и какво пием.

 

Водата

Според едно проучване сред хора, които са имали поне две среднотежки или повече от пет слаби пристъпа на главоболие на месец, водата определено е благоприятен фактор. И двете групи в изследването са били подложени на терапия срещу стрес и мерки за подобряване на съня, но едната група е трябвало да пие и 1,5 л вода на ден над обичайното си количество. Групата с водната интервенция е имала значително подобрение в общото си усещане, макар че броят на пристъпите не е намалял. Така че си струва да пробвате да пиете повече вода. Ако обаче вече пиете 1,5 л, увеличението трябва да бъде много внимателно - прекомерното количество вода е вредно.

 

Кофеин

С кофеина нещата са сложни - понякога влошава главоболията, понякога помага срещу тях. В някои случаи ги облекчава благодарение на болкоуспокояващия си ефект. Но всеки, който е опитвал да спре кафето, знае какво адско главоболие причинява това заради абстиненцията. Точно силното главоболие е първият признак, че човек страда от пристрастяването си към кафето, другите симптоми са умора, понижена енергия, сънливост, депресия, липса на концентрация, замотана глава и др.

В едно изследване на тези симптоми, всеки втори е получил главоболие при спирането на кафето, като симптомите са се проявили 12 до 24 часа след спирането. Те достигат връхната си точка между 20-ия и 51-вия час, а могат да продължат от два до девет дни. Няма нужда човек да пие по 10 кафета на ден, за да изпадне в подобна абстиненция. Стигат и 100 мг кофеин на ден. Една чаша филтърно кафе съдържа 100-150 мг кофеин. Разтворимите съдържат 50-100 мг, в зависимост от това колко силно ще си го направите, а чаша чай може да варира между 10-90 мг.

В същото време кофеинът действа болкоуспокояващо при някои хора. За други пък може да е чак лекарство. Това са хора, страдащи от т.нар. хипнично главоболие. То е свързано със съня, обикновено продължава между 15 и 180 минути и засяга основно възрастни хора. Този тип главоболие се лекува именно с кофеин в доза колкото в чаша силно кафе.

 

Гладуване

Някои хора получават главоболие от модерните напоследък диети с интервално гладуване - обикновено ако не ядат нищо в продължение на около 16 часа, което е равно на това да не ядеш от 18:00 часа до 10:00 часа на следващия ден. Проучване в Дания е установило, че един на 25 души страда от главоболие, ако прекара дълго време, без да яде. Най-често се получава, когато човек не се храни заради предстоящ кръвен тест или медицинска процедура, а също и при споменатите вече диети.

Нещо малко за хапване вечер може да предотврати главоболието, показва едно проучване сред хора с новопоявила се мигрена. Внимавайте обаче да е нещо леко, защото претоварването на стомаха вечер носи отделен набор от проблеми.

 

Алкохол

Главоболието е класическа черта на махмурлука. Количеството алкохол, което е нужно, за да предизвика главоболие, варира при различните хора – за някои едно питие е достатъчно, други могат да издържат много. Тук влизат в действие различни фактори - алкохолът обезводнява, а това на свой ред води до промени в кръвта и кислорода, които преминават през мозъка.
Конгенерите – група химикали произвеждани в малки количества по време на ферментация, придават на алкохолните напитки техния цвят, вкус и мирис. Разградени в черния дроб обаче, те допринасят за махмурлука.

Алкохолът може да предизвика различни видове главоболие, включително клъстерно и мигрена. Затова и според редица изследвания страдащите от мигрена пият по-малко от тези, които нямат такъв проблем.

 

Храни, богати на фолиева киселина

Някои мигрени са свързани с диети. Могат да бъдат предизвикани от храни като сирене, шоколад, алкохол или други. Скорошно проучване е установило, че жени с нисък прием на фолиева киселина имат по-чести мигрени, но в същото време ежедневна добавка с фолиева киселина (1мг) не е довела до намаляване на пристъпите

Богати на фолиева киселина са зеленолистните зеленчуци, бобовите растения, семената, пилето, яйцата и цитрусовите плодове. Дори да нямате главоболие, тези храни са разнообразни и полезни, тъй че никога няма да сбъркате, ако им се доверите.

За да установите какво предизвиква вашето главоболие, можете да си водите дневник, за да установите връзката с конкретни храни, а след това при нужда и да се консултирате с лекар.

Ключови думи:

здравословен живот