Медия без
политическа реклама

Каква трябва да е идеалната закуска

Важно е да има баланс от протеини, фибри и полезни мазнини

19 Юни 2024
Pixabay

Идеалната закуска е тази, с която се чувствате добре. Но все пак има някои правила, които ще я направят пълноценна и ще ви осигурят здравнословна комбинация от енергия и чувство за ситост до следващото хранене.

 

Баланс от протеини, фибри и мазнини

Добрата закуска е баланс на протеини, фибри и ненаситени мазнини, обясняват диетолози пред "Ню Йорк Таймс". Правилната комбинация приблизително е 20 грама протеин, 8 до 10 грама фибри и 10 до 15 грама ненаситени мазнини, общо между 300 и 350 калории. Хранителните нужди на човек обаче зависят от теглото му, активността, възрастта и здравното състояние. А и не е добре човек да се вторачва в числата - те са само ориентир. Диетолозите, освен това, признават, че колкото и да дават формули, хората ядат това, което им е приятно и което ги засища и им дава енергия.

 

Обърнете специално внимание на протеина

Протеинът е важна част от менюто, като повечето месоядни хора нямат проблем да си набавят дневната дажба, даже обратното. Много хора обаче обичат да започнат деня с нещо сладко или въглехидратно, без протеини. Ако пък закуската им е протеинова, то тя е и твърде пълна с наситени мазнини - колбаси, бекон и т.н., а те не са полезни за сърдечно-съдовата система.

Тялото ни има нужда от протеин, за да поддържа мускулната си маса, метаболизма и физическата сила, наред с много други функции. Любопитен детайл е, че можем да усвоим не повече от 25-35 грама протеин на едно хранене. Ако сме яли повече от това, то тялото или ще го изразходи като енергия, или ще го складира като мазнина, или ще го изхвърли. Така че ако пропуснете закуската или протеина в нея, после няма да можете да компенсирате с обяда и вечерята.

 

Не пропускайте дефицитните вещества

Калцият, витамин Д, калият и фибрите често не ни достигат. С времето този дефицит може да доведе до редица проблеми - отслабване на костите, лошо храносмилане, високо кръвно. Затова обърнете внимание на тези вещества още със закуската - млякото е богато на калций, яйцата - на витамин Д, бананите - на калий, а овесените ядки - на фибри. С други думи - овесени ядки с мляко и плодове в голяма степен ще ви едно добро начало на деня от гледна точка на тези вещества.
 

Закуската не е само за определени храни

Много хора имат твърди разбирания какво трябва да има в една закуска, а няма причина да се придържаме строго към нещо определено. Човек може да яде каквото му се иска сутрин, например остатъците от снощната вечеря. Достатъчно е да погледнем навиците на различните народи по света - за нас традиционната закуска е баница с кисело мляко или всякакви вариации на нещо тестено, сирене, масло и мляко, вкл. едновремешната попара. Във Франция обичат кроасан. В Англия обичат печен боб. В САЩ - яйца с бекон. В Индия - нещо пикантно, в Китай - вариации на оризена каша, в Израел често ще ви сервират хумус. И т.н.

 

Няма нужда да е първата ви работа сутрин

Закуската няма нужда да е първото нещо, което правим сутрин. Някои хора просто не се чувстват добре да ядат рано. Други предпочитат първо да отидат до фитнеса или да бягат. Разбира се, много хора първо пият кафе или чай, макар че винаги е добре за стомаха да хапнете нещо преди това.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

здравословен живот