Медия без
политическа реклама

Как да разпознаем алергията към домашния прах

Акарите могат да ни тормозят целогодишно

08 Дек. 2023
Ако не бъде лекуван, алергичният ринит може да доведе до астма.
Pixabay
Ако не бъде лекуван, алергичният ринит може да доведе до астма.

Като говорим за "алергия към домашен прах", всъщност имаме предвид алергията към акарите в домашния прах, която засяга приблизително 65–130 милиона души по света. Микрокърлежите (акарите) са много малки вредители, подобни на насекоми, които се хранят с мъртви клетки на човешката кожа и виреят в топли и влажни условия.

Праховите акари са твърде малки, за да ги видим. Те не са паразити, които хапят, жилят или ровят в телата ни. Всъщност хората, които са алергични към акари, реагират при вдишване на протеините, които се отделят като отпадъчни продукти от микрокърлежите. Те най-често живеят в спалното бельо, матраците, мека мебел, килими или завеси. Един матрак може да съдържа около 2 милиона микрокърлежи. Средно на ден един човек може да отдели 1,5 грама мъртви кожни клетки, които могат да изхранят до 1 милион акари наведнъж, коментира д-р Шасине Вели, алерголог и токсиколог в Клиника по спешна токсикология на ВМА в полезен материал на "Фейсбук" страницата на академията.

Алергиите към микрокърлежи са т. нар. целогодишни алергии. Въпреки това, има периоди от годината, през които са по-силно изявени. Засилване на симптомите се наблюдава в края на лятото и началото на есента. Тогава по-рядко отваряме прозорците, включваме отоплителните системи и подържаме по-висока стайна температура. В същото време стайната влажност се покачва.

Продължителното излагане на прахови акари може да предизвика от леки до тежки алергични симптоми и да бъде отговорно за поява на астматични пристъпи. Най-честите усложнения при деца с алергичен ринит са: възпаления на ушите, с различна по степен загуба на слуха, хроничен синуит, аденоидити (уголемени сливици); черепно-лицеви аномалии, сънна апнея, пояснява специалистът.

Симптомите на алергичния ринит от микрокърлежи понякога се проявяват съвсем неочаквано и включват:

- пристъпи на серийно кихане;

- бистра секреция от носа; понякога с изразено запушване на носа;

- сърбеж на носа и/или на небцето; обилно задно носно стичане;

- много често сълзене, зачервяване, сърбеж на очите.

Ако не бъде лекуван, алергичният ринит при 40% от хората може да се задълбочи и да прогресира в алергична астма. Подсказващи симптоми са:

- затруднения при вдишване и особено при издишване;

- кашлица;

- свиркащо дишане.

Много изненадващо е понякога откриването на кръстосани алергии, при които пациентите, алергични към домашния прах, могат да проявяват подобни симптоми и при прием на определени храни, като охлюви, скариди и омари, поради това, че имунната система на свръхчувствителните хора реагира не само към микрокърлежите, но също и към субстанции, намиращи се в тези храни.

Превенцията е ключова за избягване на алергии, включително и към акари. Може да е предизвикателство да ги предотвратите напълно, но можете да предприемете следните стъпки, за да контролирате популацията от прахови акари във вашето домакинство:

🔴 Избягвайте килимите в дома си, доколкото е възможно;

🔴 Почистете с прахосмукачка дълбоко всички килими;

🔴 Поддържайте влажността в дома си под 50%, за да предотвратите условията, в които идеално виреят акарите;

🔴 Перете цялото спално бельо всяка седмица на 60 градуса;

🔴 Използвайте калъфки за матраци и възглавници с цип, за да предотвратите навлизането на акари в спалното бельо;

🔴 Важно е да се отбележи, че пестицидите не премахват праховите акари.

Прегледът при алерголог е от изключително значение за поставянето на диагноза и изисква:

- обстоен медицински преглед;

- извършване на кожни тестове;

- определяне на лабораторни показатели.

След поставяне на диагнозата, на пациентите се назначава лечение със симптоматични средства, прилагани локално (носни и очни капки) или по системен път (таблетки, капсули) и се провежда десенсибилизация. Целта на десенсибилизацията е имунната система да развие търпимост към алергените, които предизвикват реакция на свръхчувствителност. Десенсибилизацията може да бъде провеждана по два начина: инжекционен и сублингвален път (под езика) и се контролира от наблюдаващ алерголог, пояснява още д-р Вели.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

здравословен живот