Медия без
политическа реклама

Ирландия първа в света слага етикети за риска от рак върху алкохола

22 Май 2023
Pixabay

Ирландия ще бъде първата държава в света, където алкохолните напитки ще се продават задължително с етикет, на който са изписани калориите, съдържанието на алкохол, рискът от рак и болести на черния дроб и опасностите от употребата му по време на бременност. Днес здравният министър Стивън Донъли подписа закона с тези промени и призова и други държави да последват примера - нещо, което предизвика ропот от големите производители на вино в Европа като Италия (а по непотвърдена у нас информация и от България).

Законът влиза в сила на 22 май 2026 г., като дългият преходен период цели да даде достатъчно време на бизнеса да се подготви. "С помощта на новите етикети ще можем да вземаме информирано решение за консумацията на алкохолни напитки. Това вече е факт при другите храни и напитки", коментира здравният министър.

Част от информацията и сега се съдържа в етикетите на алкохолните напитки. Голямата разлика е предупреждението, което обвързва употребата на алкохол с риска от рак - нещо, около което се спори от години. Производителите на алкохолни напитки ще са задължени и да насочват потребителите към сайта на здравното министерство за допълнителна информация относно вредите от употребата на алкохол. Сведенията ще се публикуват също така по баровете и други заведения с консумация на алкохол.

Употребата на алкохол в Ирландия бележи пик през 2001 г., когато средностатистическият ирландец е изпил 14,3 л чист алкохол за годината. Това количество е намаляло на 10,2 л, според борда за здравни изследвания.

Европейската комисия не възразява на намеренията на Ирландия въпреки протестите на Италия, Испания и още шест европейски държави. "Това са паникьорски етикети и ще бъдат опасен прецедент", коментираха от земеделските асоциации на Италия.

Последвайте ни и в google news бутон