Медия без
политическа реклама

Инвалидните пенсии няма да се спират при забавен ТЕЛК

Депутатите се разбързаха с промените в закона за хората с увреждания

БГНЕС

След протестите вчера депутатите се разбързаха и днес задвижиха промените в закона за хората с увреждания, които ще позволят те да не губят инвалидни пенсии и финансови помощи, докато чакат преосвидетелстване. Законопроектът бе приет на първо четене в пленарна зала, а срокът за предложения преди второ четене бе съкратен до 16 януари, за да може час по-скоро хората да бъдат извадени от задънената улица, в която са от месеци. Той е подготвен от екипа на омбудсмана Диана Ковачева и внесен от ГЕРБ-СДС. В пленарна зала днес проектът бе подкрепен единодушно от всички заедно с призиви да не се работи с кръпки, а да се направи цялостен преглед на проблемите в сектора, за което, разбира се, няма време.

Проблемите в ТЕЛК и НЕЛК са хронични - ниското заплащане и тежката работа не привличат кадри, а малкото комисии не успяват да смогнат с освидетелстването на хората. Този проблем се изостри съвсем след края на пандемията, когато извънредно много хора трябваше да се преосвидетелстват заради изтекли експертизи. От 2020 г. насам многократно бе удължавана валидността на решенията, за да се облекчат пациентите. Сега обаче в някои случаи се чака и над година за преосвидетелстване. Без решение, човек губи право на помощи, инвалидни пенсии, личен асистент и пр. възможности за подкрепа.

С приетите днес промени хората нямат да губят права при забавено преосвидетелстване. Текстовете гарантират, че ако човек е подал заявление за преосвидетелстване до месец преди изтичане на срока на експертното решение и ТЕЛК не се произнесе в рамките на този месец, то валидността на последното решение се удължава. Така няма да се прекъсват пенсии, безплатни винетки, помощи, ползване на личен асистент, както е сега. РЗИ ще предоставя служебно информацията за това забавяне на НОИ и другите институции, които имат отношение към въпроса.

Ако новото решение води до намаляване на пенсията/помощта, хората няма да възстановяват получените междувременно суми.

Със същите промени се правят промени и в критериите за определяне на финансова подкрепа. В групата на най-голямата финансова подкрепа ще бъдат включени хората с над 90% увреждания и право на чужда помощ, които получават наследствена пенсия, както и военноинвалидите. Сега те бяха нелогично лишени от максималната сума само поради вида на пенсията си и години наред ГЕРБ отказваше да отстрани тази несправедливост. Сега най-сетне това ще бъде сторено и подкрепата за тези хора ще се увеличи с над 130 лв.

Припомняме новия размер на помощите, които се увеличиха от 1 януари заедно с новата линия на бедност - 504 лв.:

- хората с над 90% увреждане с определена чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност, ще получават 287,28 лв. месечно – с 52 лв. повече отколкото през 2022 г. Тук ще влязат и двете нови категории - хора с над 90% увреждане, определена чужда помощ и военноинвалидна или наследствена пенсия;

- за хората с над 90% степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават пенсия за инвалидност поради общо заболяване или поради трудова злополука или професионална болест месечната финансова подкрепа се увеличава с близо 30 лв. и вече е 151,20 лв.;

- хората с над 90% увреждане ще получават по 126 лв. Хората с от 71 до 90% степен на увреждане ще получават по 75,60 лв. на месец, а тези с между 50 и 70,99% степен на увреждане – по 35,28 лв.

Новите суми ще се изплащат от следващия месец, тъй като сега хората ще получат декемврийските си помощи.

Какво обясниха вчера от МС за другите чакани промени в Наредбата за медицинската експертиза, с които още заболявания ще получат право на пожизнено решение от ТЕЛК:

Най-рано в края на месеца може да има развръзка за чаканите отдавна облекчения в наредбата за медицинската експертиза.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата