Quantcast

Медия без
политическа реклама

Промени в пожизнения ТЕЛК ще има най-рано в края на месеца

Забатачените проекти за облекчения предизвикаха протести

БГНЕС
Хора с увреждания протестираха пред Министерския съвет за забавянето на промените в наредбата за медицинската експертиза.

Най-рано в края на месеца може да има развръзка за чаканите отдавна облекчения в наредбата за медицинската експертиза. С неясен хоризонт на въвеждане са и законодателните промени, с които да се опазят правата на хората с увреждания при получилото се огромно задръстване от документи за преосвидетелстване в ТЕЛК и НЕЛК. С наредбата се премахват редица срокове, заради които сега хората ненужно се разкарват и измъчват. Със закона пък се гарантира, че хората няма да губят помощи, докато чакат експертизите си.

Днес забавянето предизвика протест на хора с увреждания, които настояват още утре наредбата за медицинската експертиза да мине през Министерския съвет и да влезе в сила. За съжаление, многото организации в този сектор отново не гледат в обща посока - паралелно с излезлите на протест за наредбата друга организация обяви, че по-важно е да се приеме законът, а не наредбата.

Наредбата за медицинската експертиза бе публикувана за обществено обсъждане в средата на ноември. С нея се довършва работата по премахването на абсурдните срокове за преосвидетелстване на необратими заболявания, започнала по времето на предишния служебен министър на здравеопазването Стойчо Кацаров след разтърсващ разказ за ситуацията отвътре на колегата ни Ясен Бориславов, който вече не е между нас. В обсъжданията се породиха нови забележки, като тяхното отразяване е причина наредбата все още да не е приета, обясниха днес от Министерството на здравеопазването.

В периода на обществените консултации са постъпили предложения и бележки, преобладаващата част от които касаят заболяванията в Приложение № 1 към Наредбата - именно това кои заболявания колко процента носят в общата оценка на работоспособността. По тази причина е необходимо да бъдат изискани становищата от специализираните експертни състави към НЕЛК, както и от Експертните съвети по съответните медицински специалности. Този процес в момента е в ход и очакванията на Министерството на здравеопазването са всички необходими становища да бъдат получени в рамките на настоящия месец, обясняват от ведомството.

Наредбата за медицинската експертиза, от която зависят правата на стотици хиляди българи с увреждане, направи почти пълен кръг след злополучните промени при последния кабинет "Борисов".

Не по-малко важен е и законопроектът, който омбудсманът Диана Ковачева подготви, а ГЕРБ внесоха. Той предвижда хората да не губят финансовата си и друга подкрепа до произнасянето на ТЕЛК и НЕЛК, а ако накрая получат по-нисък процент, да не се налага да връщат пари. Той мина първо четене в социалната комисия преди седмица, а дали ще стигне времето да бъде окончателно приет зависи от приоритетите на парламента.

Проект за промени в закона на хората с увреждания ще направи опит да реши огромния проблем със забавените експертизи от ТЕЛК и НЕЛК на хиляди хора. Той е на омбудсмана Диана Ковачева и бе припознат от ГЕРБ-СДС, които го внесоха за обсъждане.

ГЛЕДНА ТОЧКА

Това, което трябва спешно да се задвижи, е законопроектът за промени в закона за хората с увреждания, изтъкнаха по повод протеста за наредбата няколко организации - "Заедно с теб", Асоциация за репродуктивно здраве "Усмихни се", Алианс на трансплантираните и оперираните АТО „Бъдеще за всички” и Асоциация на пациентите със сърдечно-съдови заболявания. Според тях наредбата за медицинската експертиза се движи по нормативно определените срокове и е необходимо време да се нанесат промените от обществените консултации. "Настояваме спешно да бъдат изискани становищата по проектонаредбата от специализираните експертни състави към НЕЛК, както и от Експертните съвети по съответните медицински специалности", пише в писмото.

Още по темата