Медия без
политическа реклама

ЕС очаква за одобрение ваксината на Pfizer срещу Omicron

Желаещи да се ваксинират не трябва да бъдат връщани, разпореди здравно министерство

10 Авг. 2022Обновена
https://ottawacitizen.com/

Надзорният орган по лекарствата на ЕС възнамерява да одобри тази есен ваксина на Pfizer/BioNTech, адаптирана за два бързо разпространяващи се подварианта на щама Omicron.

Типовете BA.4 и BA.5 предизвикват вълна от нови случаи в Европа и Съединените щати, което накара Световната здравна организация да предупреди, че пандемията далеч не е приключила.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) съобщи, че в понеделник е започнала преглед на адаптирана версия на ваксината на Pfizer, насочена към тези два типа, които са по-преносими и по-устойчиви от по-ранните версии на Covid.

"ЕМА очаква да получи заявление за адаптираната ваксина BA.4/5, разработена от Pfizer/BioNTech, която ще бъде оценена за потенциално бързо одобрение през есента", заяви говорител на ЕМА пред АФП в изявление.

Това ще стане "скоро след" очакваното одобрение на две други адаптирани ваксини на Pfizer и конкурента ѝ Moderna, които са насочени срещу оригиналния вирус Covid и по-ранния подвариант BA.1 на Omicron, каза говорителят.

Както Pfizer, така и Moderna са подали отделни заявления за одобрение на тези ваксини на 22 юли.

Преди това ЕМА заяви, че първите адаптирани към вируса Omicron ваксини могат да бъдат одобрени още през септември. 

УКАЗАНИЕ

Междувременно здравно министерство указа на лекарите да не връщат желаещи да бъдат ваксинирани с аргумента, че няма достатъчно хора, записани за ваксина и флаконът не може да се оползотвори. "По отношение на ваксината Comirnaty, предвид големите количества от ваксини Comirnaty, които при изтичане на срока на годност ще бъдат унищожени, многодозов флакон е допустимо да се използва и при наличие на единични лица, желаещи да се ваксинират. За ваксината Spikevax подобен подход е допустим през настоящия месец, а за следващите месеци, до м. декември, е необходимо правилно планиране на използване - на до 50% от дозите в един флакон", се посочва в писмо на служебния министър Асен Меджидиев до РЗИ-тата. „Предоставянето на възможност на всеки гражданин да получи ваксина в избран от него момент ще улесни вземането на решение за поставяне на първична имунизация или на бустерна доза от желаещите лица, ограничавани до момента, поради необходимостта да изчакват събирането на определен брой граждани за отваряне на флакони“, счита Меджидиев.  

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ваксина, Pfizer, омикрон

Още по темата