Медия без
политическа реклама

България привлече 3 държави срещу доставките на ковид ваксини

Компаниите да прекратят производството поради липса на търсене, призова нашият здравен министър в Брюксел

14 Март 2023
Асен Меджидиев
БГНЕС
Асен Меджидиев

Нуждите на България от ваксини срещу COVID-19 са напълно задоволени, складовите възможности – изчерпани, необходимост от нови доставки няма. В настоящата вече ескалирала ситуация има само две разумни решения: прекратяване на договора с Pfizer Inc./BioNTech Manufacturing GmbH или драстично намаляване на количествата на база реални потребности, без финансови обезщетения за сметка на държавите. В случай, че не се постигне нито едно от двете ни предложения, нашето правителство настоява ЕК да изкупи обратно България излишните количества.

Тази позиция на България е представил министърът на здравеопазването Асен Меджидиев по време на неформален работен обяд на здравните министри на държавите членки на ЕС, в рамките на редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, част „Здравеопазване“.

Още няколко държави са в нашето положение и настояват да се преразгледат договорите за доставки от "Пфайзер". След двустранни срещи в Брюксел здравните министри на четири страни - България, Полша, Литва и Унгария, представиха обща декларация, че не могат да приемат нови доставки. Първоначално бе обявено, че същата позиция споделят още седем европейски държави.

България настоява още Европейската комисия да иска солидарност и от компаниите, доколкото първоначалното производство на ваксини срещу COVID-19 бе подкрепено финансово от бюджета на ЕС и националните бюджети на държавите членки. „Време е компаниите да докажат своята отговорност към обществото, като прекратят производството на ваксини, за които обективно липсва търсене“, смята Меджидиев.

 

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?