Quantcast

Медия без
политическа реклама

България привлече 3 държави срещу доставките на ковид ваксини

Компаниите да прекратят производството поради липса на търсене, призова нашият здравен министър в Брюксел

14 Март 2023
БГНЕС
Асен Меджидиев

Нуждите на България от ваксини срещу COVID-19 са напълно задоволени, складовите възможности – изчерпани, необходимост от нови доставки няма. В настоящата вече ескалирала ситуация има само две разумни решения: прекратяване на договора с Pfizer Inc./BioNTech Manufacturing GmbH или драстично намаляване на количествата на база реални потребности, без финансови обезщетения за сметка на държавите. В случай, че не се постигне нито едно от двете ни предложения, нашето правителство настоява ЕК да изкупи обратно България излишните количества.

Тази позиция на България е представил министърът на здравеопазването Асен Меджидиев по време на неформален работен обяд на здравните министри на държавите членки на ЕС, в рамките на редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, част „Здравеопазване“.

Още няколко държави са в нашето положение и настояват да се преразгледат договорите за доставки от "Пфайзер". След двустранни срещи в Брюксел здравните министри на четири страни - България, Полша, Литва и Унгария, представиха обща декларация, че не могат да приемат нови доставки. Първоначално бе обявено, че същата позиция споделят още седем европейски държави.

България настоява още Европейската комисия да иска солидарност и от компаниите, доколкото първоначалното производство на ваксини срещу COVID-19 бе подкрепено финансово от бюджета на ЕС и националните бюджети на държавите членки. „Време е компаниите да докажат своята отговорност към обществото, като прекратят производството на ваксини, за които обективно липсва търсене“, смята Меджидиев.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?