Медия без
политическа реклама

Болниците харчат повече след падането на лимитите в КС

Възможно е да се отвори резервът на здравната каса през септември, допуска управителят Мавров

13 Юни 2024
Илияна Димитрова

Не изключвам възможността за отваряне на резерва на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) през септември, коментира вчера пред БТА управителят Момчил Мавров. Причина ще бъдат разходите на болниците, които, според Мавров, "като че ли след решението на Конституционния съд започнаха да усвояват повече средства".

Преди два месеца КС обяви за противоконституционен текста в закона за здравното осигуряване, с който се забранява на НЗОК да заплаща за оказана от лечебните заведения медицинска и дентална помощ в нарушение на посочените в техните договори обеми и стойности. Т.нар. лимити са отдавнашен проблем и болниците години наред водят съдебни битки срещу тях, като те обикновено са успешни, т.е. касата е осъждана да плати надлимитната дейност.

Предстоят анализи на възможностите на бюджета да поеме всички разходи, но в момента е твърде рано за категорична и твърда прогноза, коментира Мавров. В НРД е заложена възможност за подписване на анекс с лекарския съюз, възможност за съвместни указания, включително и за намаляване на цени на клинични пътеки, допълни проф. Мавров. Не вярвам да се стигне дотам, каза още той.

През първото тримесечие на тази година НЗОК плати на болниците 52 млн.лв. за надлимитна дейност, като 21 млн. лв. се осигуриха от икономии - недостигнати стойности от други лечебни заведения, посочи още проф. Мавров. Предстои да се анализира изпълнението на бюджета на НЗОК за второто тримесечие и каква е надлимитната дейност, а когато Касата има възможност да я плати, ще я изплати, увери той. По думите му към края на август или началото на септември ще има яснота за цялостното изпълнение на бюджета до края на годината.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

НЗОК, болници, лимити

Още по темата