Quantcast
От 1 юни НЗОК спира плащането на лекарства, издадени на хартия | СЕГА
facebook
twitter

Здраве

От 1 юни НЗОК спира плащането на лекарства, издадени на хартия

До тогава магистър фармацевтите следва да бъдат обучени за работа с аптечните програми, казват от касата
1 141
 Илияна Кирилова
След около половин месец хартиените рецепти трябва да останат в историята

От 1 юни Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) няма да заплаща отпуснати лекарствени продукти, издадени на или след 1 юни с рецепти на хартиен носител. За това информира касата договорните си партньори, изпълнителите на извънболнична медицинска помощ и аптеките във връзка с преминаването изцяло към елекронни рецепти на 1 юни.

Оттам припомнят последните промени в Наредбата за лекарствени продукти, обнародвани в "Държавен вестник" на 7 май т.г., според които предписването и отпускането на лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК, трябва да става само с електронни предписания от 1 юни. "С оглед на това и с цел осигуряване на здравноосигурените лица на коректно и безпроблемно отпускане на лекарствени продукти, заплащани от НЗОК, е необходимо софтуерите на аптеките да бъдат актуализирани за изпълнение на електронни предписания, както и магистър фармацевтите да бъдат обучени за работа с аптечните програми", уточняват от НЗОК.

Здравното министерство се надяваше хартиените рецепти да останат в историята още на 1 май, но заради липсата на готовност на болниците, бе дадена отсрочка до 1 юни (след като първо здравното ведомство обмисляше отлагането да е до 1 юли). Първите дни на май много пациенти се видяха в чудо, защото аптеки отказваха да им изпълнят хартиените рецепти - тъй като нямаше нормативни промени, електронните рецепти на практика "влязоха" в сила между 1 и 6 май. Пропускът бе поправен на 7 май, когато съответните промени в наредбата излязоха в "Държавен вестник". Те дават право до 31 май да се издават и обработват рецепти на хартиен носител. 

Издадените от 1 до 6 май 2021 г. включително рецепти на хартиен носител пък се изпълняват по досегашния ред, т.е. изпълняват се и рецептурни бланки на хартиен носител, информираха още здравните власти. 

 

Още

Проф. Балтов е приет по спешност в "Пирогов"

21.07.2021

Обновена

9347
"Пирогов" с нов удар: Кацаров не е бил на контролен преглед

17.07.2021

33659
България най-сетне въвежда протокол за лечение на ковид

09.07.2021

Екип на Сега

2561