Медия без
политическа реклама

Със 7 дни закъснение МЗ оправи хаоса с рецептите

Хартиените от 1 май досега бяха извън закона, а повсеместна готовност за електронни още няма

Илияна Кирилова
"Ако нямаме наредба, няма да можем да изпълняваме хартиени рецепти", казват аптекари

Със 7 дни закъснение здравното министерство най-накрая поправи хаоса с рецептите. От 1 май до днес гражданите не можеха да получават лекарства с хартиени рецепти, тъй като според нормативната уредба те трябваше да останат в историята от първия ден на май. Анонсираната от властите отсрочка с един месец - до 1 юни - за преминаване изцяло към електронни рецепти най-накрая бе регламентирана - с публикуваните днес в около 16 ч. в "Държавен вестник" промени в наредбата за лекарствените продукти.

Според тях лекари, аптеки и болници трябва да минат изцяло към електронни рецепти на 1 юни. До тогава ще могат да бъдат издавани и хартиени рецепти.

До преди няколко часа обаче развитието на нещата не изглеждаше така. Аптекари от сутринта очакваха наредбата за удлъжаването на срока в "Държавен вестник", но цял предиобед такъв не бе излязъл. "Ако и днес не излезе наредбата, няма да можем да изпълняваме хартиени рецепти, с които все още се работи масово", изразиха опасения те.

Припомняме, че електронните рецепти бяха въведени през януари, като идеята бе до началото на май те да бъдат тествани и да важат заедно с хартиените, за да може междувременно да се отстраняват възникналите грешки. Срокът за премахване изцяло на хартиените рецепти бе 1 май, но броени дни преди тази дата се оказа, че нито лекарите, нито аптеките са напълно готови за тази стъпка. 

В средата на април здравното министерство предложи преминаването изцяло към е-рецепти да се отложи с два месеца - за 1 юли, тъй като изпълнителите на медицинска помощ не са готови с медицинския си софтуер. На 5 май обаче на изненадаващ брифинг зам.-здравният министър Бойко Пенков съобщи, че отсрочката ще е не с два месеца, а с един - до 1 юни, след което хартиените рецепти трябва да останат в историята. Обявената причина - не е готова болничната система, т.е. при изписване на пациент от болница, на него все още му издават хартиена рецепта.

Проблемът обаче бе, че от 1 май нататък, до днес - 7 май, имаше правен вакуум - наредба за удължаването на първоначалния срок от 1 май на 1 юни доскоро нямаше, съответно по закон досега важаха само електронни рецепти, за които никой не е напълно готов. Т.е. фармацевтите или трябваше да нарушават закона и да отпускат лекарства на пациентите, изписани им на хартиена рецепта, или да ги връщат и оставят без лекарства (ако нямат е-рецепта). Големият проблем бе най-вече с хартиените рецепти по здравна каса, които в момента се ползват - дали те ще се плащат от НЗОК, при положение, че няма правно основание за изпълняването им.

"Чуха се твърдения, че някои вериги продължават да изпълняват хартиени рецепти, но това е извън закона. Значи ли това, че някой им е дал гаранции, че лекарставата ще им бъдат платени? И ако да, обслужват ли се по този начин определени вериги", попитаха представители на фармацевтичния бранш.

"Всички очакваме "Държавен вестник" днес. Ако в него не излезе наредба за удължаване на срока за преминаване към електронни рецепти, ние няма да можем да изпълняваме хартиени рецепти", коментира сутринта пред "Сега" главният секретар на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов. 

Не е ясно и след като наредбата все пак излезе днес, дали действието й е ще важи със задна дата от 1 май. Някои експерти коментират, че придаването на обратна сила на мерки се допуска само със закон, и то по изключение.

Въпреки всички клетви колко добре са старирали електронните рецепти и твърденията на лекари и фармацевти, че са готови технически за промяната, преминаването изцяло към тях отново се отлага - вместо от 1 май това ще се случи от 1 юли.

 

 

Още по темата