Медия без
политическа реклама

Морски пехотинец евакуира кучета от Кабул за сметка на хората

Пен Фартинг управлява успешно приюта ''Новзад'', когато му се налага да спаси или животните, или ветеринарите

TWITTER
Пен Фартинг

Бившият кралски морски пехотинец Пол ''Пен'' Фартинг, който е основал благотворителна организация и приют за животни в Афганистан, предизвика разгорещени дебати в социалните мрежи през последните седмици, след като получи огромна обществена подкрепа да изведе животните от приюта на цената на това да остави в Кабул екипа, с който е създал мястото. Въпреки че бяха предоставени визи за 24-те ветеринари и помощници на приют ''Новзад'' и техните семейства, те не бяха допуснати да се качат на един от последните самолети, който трябваше да евакуира хора от летище ''Хамид Карзай'' в афганистанската столица и да ги отведе в Обединеното кралство. Бившият пехотинец от своя страна отказа да напусне Афганистан без спасените от него и екипа му животни и няколко дни по-късно кацна на летище ''Хийтроу'' в Лондон със 140 кучета и 60 котки.

По-късно в. ''Таймс'' съобщи, че Пен Фартинг си е извоювал евакуацията със заплахи, отправени към Питър Куентин, специален съветник на министъра на отбраната Бен Уолъс. В запис, предоставен на вестника, се чува как Фартинг обвинява съветника в ''блокиране'' на усилията за организиране на евакуацията на животните. Той заплашва, че ще ''унищожи имиджа'' на Куентин в социалните мрежи, ако той не помогне за организирането на полета.

''Току-що разбрах, че не ми разрешавате да излетя от Афганистан с този полет, който беше осигурен за моя персонал и животните. И така, ето каква е сделката - или ще ми осигуриш разрешение да се кача на самолета, или утре сутринта ще обърна срещу теб цялата държава и всички останали, които са инвестирали в това спасяване. Всички ще разберат, че ти си виновен!", казва  Фартинг.

Той иска и документи, които да гарантират, че неговият персонал е ''одобрен'' за изтегляне от Афганистан, или в противен случай ''ще прекара остатъка от времето си в Афганистан в унищожаване на имиджа на Куентин във всяка социална мрежа, която съществува''. Той допълва, че е служил 22 години в Кралските военноморски сили на Великобритания и не приема хора, които искат да му пречат.

По-късно Министерството на отбраната на Великобритания склонява пред заплахите на военния и обявява, че бившият морски пехотинец и неговите животни могат да излязат на летището в Кабул, а разрешението за техния чартърен полет е спонсорирано от правителството на Обединеното кралство.

Фартинг създава приюта за животни ''Новзад'' след службата си в Афганистан през 2007 г. и започва да спасява кучета, котки и магарета. Кампанията му ''Операция Ноев ковчег'' стана изключително успешна в интернет, а медии като Си Ен Ен го нарекоха ''герой''. Министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс обаче се оплака, че Фартинг не прави нищо повече от това да отвлича вниманието от усилията, които се фокусират върху евакуацията на най-уязвимите. Уолъс каза, че служителите на министерството са били заплашвани със саморазправа от привържениците на Фартинг, ако животните не бъдат евакуирани от Афганистан.

Случаят обаче не се развива благоприятно за служителите на приюта. Те помагат кучетата и котките да бъдат транспортирани до летището в Кабул в два камиона за добитък, но са възпрепятствани да влязат в контролираната от талибаните зона, въпреки че са получили визи за Обединеното кралство. По този начин ветеринарните им умения ще бъдат пропилени, тъй като никога повече няма да работят, а също така има опасност да бъдат подложени на преследване от талибаните въпреки обещанието на бунтовниците да оставят на мира афганистанците, помагали на чуждите сили, които изберат да останат в страната. Обещание, което, както стана ясно по-късно, не бе спазено.

Опитите за драматичното спасяване на животните стават точно преди терористичната атака на ''Ислямска държава - Хорасан'', която уби 170 афганистанци и 13 американски военни. След атентата властите на Обединеното кралство затварят центъра за издаване на документи в близкия до летището хотел ''Барон'', до който по-късно имаше и втори взрив, и обявиха, че само на хората с вече готови документи ще бъде разрешено да напуснат страната с последните няколко самолета.

Съпругата на Фартинг - Кайса Мархус, която успява да се измъкне от Афганистан седмица преди съпруга си, каза пред ''Дейли Мейл'', че той е обсъдил с персонала как да постъпи и всички са решили, че кучетата и котките трябва да бъдат изведени от страната.

След като успешно пристига на летище ''Хийтроу'' в Лондон, Фартинг споделя в социалните мрежи, че "Операция "Ноев ковчег'' е имала ''частичен успех''. ''Прибрах се със смесени емоции и истинско и дълбоко чувство на тъга'', каза той. Фартинг добави, че е бил свидетел на "състраданието, което специалистите на ''Хийтроу'' проявяват към афганистанските бежанци''. Той каза, че животните са били прегледани от ветеринари и прехвърлени в приюти в очакване на новите си стопани.

Председателят на комисията по външни работи Том Тугендат обаче разкритикува евакуирането на кучетата и котките за сметка на човешкия живот: ''Изключително трудно е да вкараме и изкараме хората от летището, а току-що използвахме войски, за да докараме 200 кучета. Междувременно семейството на моя преводач вероятно ще бъде убито'', каза  депутатът от консерваторите.

Последният британски полет напусна Афганистан на 28 август, с което Великобритания сложи край на 20-годишното си военно присъствие в страната.

Все пак историята завършва щастливо. Две седмици след като животните и Фартинг кацат на английска земя, се отваря възможност екипът на ''Новзад'' да бъде евакуиран благодарение на министерството на отбраната на Великобритания, след като талибаните се съгласиха да разрешат на 200 американци и цивилни от трети страни да напуснат Афганистан с чартърни полети. Бившият пехотинец  заяви в Туитър, че е щастлив, че неговият екип от 68 души и членовете на техните семейства, включително 25 деца и едно новородено бебе, са успели да се евакуират от Афганистан и са пристигнали във Великобритания, с което ''операция ''Ноев Ковчег'' е приключила успешно''.

Още по темата