Медия без
политическа реклама

Политкезотика

Дания забранява любовта за затворници с доживотна присъда

Новият закон се прокарва заради опасен престъпник, успял да се ожени, докато е зад решетките

БГНЕС
Петер Мадсен

Затворници, които излежават доживотни присъди в Дания, ще бъдат възпрепятствани да започнат нови приятелства или романтични отношения с хора от външния свят. Това е записано в нов проектозакон в скандинавската държава, след като се оказа, че опасният престъпник Петер Мадсен, който е осъден до живот за особено жестокото убийство на шведската журналистка Ким Вал през 2017 г., успява да създаде отношения с две жени, докато е в затвора.

През първите 10 г. от престоя им зад решетките дългосрочните контакти на затворниците с доживотни присъди - било то чрез писма, телефонни разговори или социални мрежи, ще бъдат ограничени до хора, с които са се запознали, преди да влязат в затвора, съгласно предложението, внесено от социалдемократите. Страната се надява, че забраната ще спре ''феновете'' на престъпниците да се опитват да осъществят контакт с тях.

''Ставали сме свидетели на ужасяващи случаи през последните години на затворници, които извършват тежки престъпления, контактувайки с млади хора, за да спечелят тяхното съчувствие и внимание. Това очевидно трябва да спре'', заяви министърът на правосъдието Ник Хекеруп.

Законопроектът от шест точки, който си спечели подкрепата на дясноцентристката опозиция и трябва да влезе в сила през януари 2022 г., също така забранява на затворниците да публикуват подробности за своите престъпления в социалните мрежи или да ги обсъждат в подкасти. Понастоящем осъдените на доживотен затвор имат право да пишат писма, да се обаждат и да бъдат посещавани от хора, които не са познавали, преди да бъдат осъдени, както и да споделят подробности за своите деяния онлайн.

''Затворите

 

не трябва да служат като центрове за запознанства

 

или медийни платформи на затворниците, откъдето да се хвалят с извършените от тях престъпления'', каза Хекеруп.

Законопроектът последва общественото недоволство относно това, че Петер Мадсен, който убива и разчленява шведската журналистка Ким Вал през 2017 г., успява да създаде отношения със 17-годишно момиче, а след това се жени за руска художничка, докато излежава доживотната си присъда за умишлено убийство.

Ким Вал, която е писала за авторитетни вестници като британския "Гардиън" и американския "Ню Йорк Таймс", е видяна за последно жива на построената от Мадсен подводница "Наутилус" на 10 август 2017 г., когато е трябвало да вземе интервю от инженера. Нейният разчленен торс е намерен да плава край бреговете на Копенхаген 10 дни след като е обявена за изчезнала. Главата, краката и дрехите ѝ са били открити в чували в морето през октомври същата година.

Обсебеният от ракети и подводници Мадсен първоначално твърди, че е оставил журналистката на сушата след интервюто и не я е виждал след това. Впоследствие той променя историята си, като каза, че тя е починала, след като тежък капак на люка случайно пада върху главата ѝ по време на краткото им пътуване на 17-метровата подводница. Накрая Мадсен признава вината си и е осъден на доживотен затвор за едно от най-тежките престъпления, разтърсило Скандинавския полуостров.

През 2020 г.

 

Мадсен се жени за руската художничка Джени Курпен,

 

след като започват кореспонденция през април 2018 г. Преди да се отдаде на изкуството, Курпен е работила като журналистка за онлайн изданието Grani.ru - руски опозиционен новинарски сайт, забранен от властите.

През 2012 г. е арестувана, след като присъства на митинг на крайнолеви активисти. Първоначално бяга в Украйна, а след това - във Финландия, където ѝ е предоставено политическо убежище. Тя се омъжва за датския престъпник като част от своя ''арт проект Мадсен'', но след това казва за Би Би Си Русия, че бракът им е истински и не е сключен само заради проекта.

''Съпругът ми извърши ужасно престъпление и е наказан за това. Аз обаче го познавам добре и това ми дава изключителното право да кажа, че съм късметлийка да бъда с най-красивия, умен, талантлив, предан и съпричастен човек и мъж'', пише тя във Фейсбук.

Преди да се ожени за Курпен, Мадсън е поддържал телефонна и писмена връзка с Камила Кюрщайн, която за първи път се свърза с него, когато е на 17 години. Миналата година тийнейджърката каза в емоционално интервю за датската обществена телевизия DK, че е била заслепена от чувствата си към Мадсен, но също така иска да предупреди други млади момичета да не постъпват като нея.

Камила казва, че както всеки в Дания, така и тя следяла всички подробности около случая. Започнала да пише на Мадсен,

 

защото ѝ било интересно какви са мотивите му

 

за жестокото престъпление. Писмата и телефонните разговори между двамата зачестяват, а Мадсен изгражда у момичето неправилното впечатление, че той е единственият човек в живота ѝ, който я изслушва.

Именно историята на Камила дава на министрите идеята да се въведе новият закон, забраняващ на затворниците с доживотни присъди да имат какъвто и да е контакт с външния свят. Според председателя на Датската народна партия Кристиан Тулесен Дал отговорност на обществото е да гарантира, че младите момичета нямат шанс да попаднат в такава ситуация.

''Ако някой е извършил престъпление, толкова тежко, че да доведе до доживотен затвор, този човек трябва да бъде изолиран от обществото колкото е възможно повече'', каза той за DK.

Експерти по правата на човека обаче казват, че очакват негодувание към новия закон. Йенс Ело Ритер от университета в Копенхаген каза пред вестник BT, че на пръв поглед предложената забрана затворниците да общуват с външния свят ''ще попречи на правото им на личен живот''. А забраната за публични изяви може да постави въпроси относно цензурата и свободата на словото.

Още по темата