Медия без
политическа реклама

За „Възраждане“ честите избори са манна небесна

За част от избирателите политиката е долнопробен цирк, смята политологът Любомир Стефанов

11 Апр. 2023

Честите избори осигуряват хранителна среда на популизма, който движи партии като „Възраждане“ на Костадин Костадинов. Това посочи политологът Любомир Стефанов в предаването „(О)позиция“. „Късите електорални цикли му идват като манна небесна, тъй като може да продължава да радикализира електората си и няма нужда да изпълнява нищо от това, което е обещал“, смята Стефанов.

Той изреди факторите, които са спомогнали за успеха на „Възраждане“ - партията подтисна естествената си конкуренция; „приватизира“ теми, които преди бяха разпръснати по целия националистически спектър; развива микс между популизъм и национализъм, при който играе и с лявото, и с дясното; възползва се от неспособността на много избиратели да подхождат критично към това, което националистите им поднасят в медиите и социалните мрежи.

„За една част от хората българската политика се превърна в долнопробно цирково представление и те искат най-кресливият да ги представлява. Други разпознават в него алтернатива на статуквото“, допълни политологът.

Според него обаче ще дойде момент, в който Костадинов ще трябва да напълни със съдържание своя „патриотизъм“. „Да казваш – искаме си лева, искаме да излезем извън ЕС и НАТО, не е патриотично, това е конюнктура“, посочи Стефанов.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Възраждане,  избори, лъжи

Още по темата