facebook
twitter

После

Реконтра

Театър на абсурда

1 546
Жан Жьоне би написал "Света Богородица на Куйович-Муйович".

Ходихте ли скоро на театър? Не говоря за обичайната чалга в храма на Мелпомена, а за истинска, разтърсваща драматургия. Сюжетът е прост: освобождават някакъв българин от затвора, прибира се той вкъщи и всички плачат! Но не от радост, от мъка. Жената, децата, тъщата... И кучето. То лае и лее най-искрени сълзи. Ей това се е случило завчера на шефа на Софийския затвор Десислав Трайков, освободен от длъжност.

След уволнението и на Васил Миладинов, шеф на затворите в България, хората справедливо се питат: да не би в ГЕРБ да вземат превантивни мерки, ако случайно загубят изборите? Всичко се случва! Я от Костинброд не дойдат бюлетините, я издигнат Цецка Цачева вместо Фандъкова, я излезе истинската цена на Фалконите... Възможна причина за суровите мерки е господата от затвора да са купили луксозни апартаменти за жълти стотинки. Всъщност за такова престъпление не само не изкарват от затвора, но и не вкарват. А може би е заради лошата затворническа храна? Вместо стек с черни трюфели и бяло вино Евгения Банева е получила за вечеря стек с бели трюфели и сос от червено вино. Скандал, дал повод за 18 страници оплакване. А наркотрафиканта Куйович го пуснали на разходка по магистрала “Тракия” вместо на ваканция с яхта край Монако. Можем само да гадаем защо напоследък освобождават толкова народ от затвора, а някои бягат още преди да ги освободят.

По-интересно е как най-талантливите ни театрални режисьори биха изградили спектакъл от тая абсурдна нашенска история?

Мариус Куркински би поставил камерна версия на съвременен съспенс и непременно би изиграл мъченическата роля на затворника в стил "ти-ри-рам". Ако Карамазов откаже ролята на надзирателя, който грубо погазва Виенската конвенция и Истанбулската конференция, Куркински би могъл сам да изиграе и затворника, и надзирателя, и дамата с кученцето, и самото кученце...

Явор Гърдев би разчупил щампата в яростна гротеска на нео-ноар. Той би съблякъл главния герой дибидюс, а актьорът, докато си мандахерца гениталиите, би повтарял "Да бъда ли шеф на затвора, или да не бъда, това е въпросът!"

Лилия Абаджиева би облякла мъжете във фусти, би превърнала централния затвор в бардак, в който престъпниците са невинни до опъване на противника. А на сцената настъпва истинска вакханалия.

Диана Добрева би подходила далеч по-естетично. В нейния спектакъл действието се развива насред Сливенския женски затвор, декорите са в червено и черно, звучи музика на Шаде, а шеф на затвора е самият Казанова. С бич и стихосбирка от Чухов той привиква една по една всички лишени от свобода и ги наказва като в древния Рим - тъй както публиката отреди. Теди Москов изкарва всички затворници на улицата, Мая Новоселска ги строява и заедно отиват пред парламента да викат "Оставка!" В това време се появява отнякъде Александър Морфов, дава на всеки затворник по един "Калашников", някой се провиква "Да живее България!"

И тук завесата пада.

Все още няма коментари

Още

Почина театралният доайен проф. Димитрина Гюрова

10.08.2020

325
Теди Москов оглавява бунта на недоволните платци
Колония дронове накаца Бастунсарай

Влез или се регистрирай за да коментираш