Медия без
политическа реклама

Прелет над печата

Щам

22 Окт. 2019

"Изненадващ щам в грипа забави ваксините". С това заглавие "24 часа" отваря сезонната тема за щамовете, имунизациите и сюрпризите, свързани с тях. Изненадващият щам бил забавил производството на ваксини с около месец, което довело до недостиг както в България, така и в целия ЕС! Иначе ваксините се актуализирали всяка година, за да отговорят по-добре на актуалните вируси. "Тази година обаче в грипния вирус се вмъкнал изненадващ щам, което забавило препоръката на Световната здравна организация, а оттам и производството", навигира ни всекидневникът. Уточнява се, че "до декември трябва да се имунизират 10 на сто от хората над 65 години", но "джипитата искат по-дълъг срок".

"Промяна в системата на ТЕЛК след Нова година", пише пък "Труд". Вестникът разказва, че от януари "догодина отпада изискването в ТЕЛК комисиите да работят лекари от различни видове специалности според профила на пациента". Правителството променило правилата и сега се очаквало "времето за придобиване на експертно решение да се скъси". "Пациентите да са спокойни", цитира "Труд" хората от здравното министерство. Тук някъде възниква въпросът поради каква точно причина чак сега се правят тези поправки и защо ще трябва да се чака Нова година, за да влязат те в сила. За чиновническия щам ваксина няма открита!

"Гурбетчии пращат по 3.4 млн.евро на ден", разказва в същото време "Дума". Вестникът информира, че "близо 711 млн. евро са изпратените у нас пари от емигранти до края на юли" и това било отчетено от статистиката на БНБ. Най-много пари пращали българите от Германия, следвани от САЩ и Испания, Великобритания и Италия. И докато се случва всичко това, печалбата на банките стигна близо милиард лева.

Пак "Дума" отбелязва, че "Светът прахосва храна за 400 млрд. долара" и това било доказано от доклад на ООН. Човек да се чуди дали това е щамът на бедността, или пък щамът на богатството...