Медия без
политическа реклама

Вий мене знайте ли как ме уважават!

Парите ми много, брадата ми хубава

22 Окт. 2018

Бойко Борисов в Обединените арабски емирства. Историческо посещение, това се подразбира, всички емири много харесват премиера ни - разказа на шлейфа си от журналисти той. Визитата си премиерът оцени с думите "пробив като в Саудитска Арабия". Една от новините е, че емирите ще инвестират в просветата, за да "направиме един мост" между двете държави и да помогнем на емирствата да влязат в час с новата ера в дигиталната икономика. "Инвестиции в просветата" от емири и шейхове на нас ни звучи твърде еротично, но няма да го анализираме сега, защото не сме съвсем подготвени и са ни къси брадите.

Спираме се на епизод от голямата самодоволна пресконференция, дадена за българското репортерско тяло.

***

Илиана Беновска, Канал 3: Може ли да попитам нещо?... Нас много ни заинтересува, журналистите, освен онова, което се очертава в икономиката, в образованието, в размяната на технологии, че тук има министър на щастието. Трябва ли България да има такъв?

Бойко Борисов: Сега, ако ме питате дали ще направиме министър на веселбата в България - няма да напрайм. Дет се вика, всеки ден си създаваме сами (пауза, въздишка) толкова проблеми, че... (въздишка) не е нужно да го, да го говориме. Но имат и министър на изкуствения интелект. Именно той е мой постоянен придружаващ. Защото, повтарям, те са милион и половина, ние сме 7 млн. И такива малки държави с амбициозни народи трябва да предложат именно неща, с които да сме по-авангардни от другите. Тука България има трайни традиции, с десетилетия, прекрасни учени в тази сфера, прекрасни софтуеристи, програмисти и всичко останало. Те имат също, ОАЕ, желание в тази сфера да се развиват. И тука можеме да обединиме заедно възможностите си - този мост (описва с ръце виадукта) между двете държави. 

Журналистка: Г-н Борисов, извинявайте, говорите, че ще бъде подписан стратегически договор за партньорство. Какви са параметрите му, малко по-конкретно? Кога очаквате да бъде подписан този документ?

ББ: Ааа. Да не прозвучи нескромно, но ако досега друг премиер беше идвал в ОАЕ и имаше нещо, което да стъпиме на него, щеше да ми е по-лесно да ви отговоря. Вие виждате, в рамките на няколко часа - и всички, даже вътрешният министър, когато разбра, че шефът на инвестиционните им фондове е изпратен да се види в хотела с мене, каза: "Понеже ние само харчиме парите, а този, който идва, ги умножава, това е най-сигурният белег, че сте му харесали много". Хъ-хъ, буквално думите, казани в този контекст. А той самият (може би шефът на фондовете - б.р.) каза: "След като ти помаха, ме извика, вози ме до неговата къща в неговата кола, 20 минути ми разговаря за него, за теб в случая, и ме прати още от днеска по тези теми, по които сте се разбрали, да пращам екипи, да подготвят такъв договор". 

Спираме за тълкувателна пауза, защото последното изречение би затруднило и най-проницателния мислител. С това наглед хаотично послание ораторът иска да каже, че след като Борисов е бил изпратен и са му помахали, престолонаследникът е извикал шефа на фондовете и го е возил в колата си и 20 минути му е говорил за това колко е важен Бойко Борисов. И затова го е пратил още в същия ден да се види с Борисов и да задействат нещата в спешен оперативен порядък. 

Отворени сме и за други тълкувания, но смятаме, че в общи линии сме разбрали правилно думите на премиера. Ако на читателя това му прилича на маниакален брътвеж и не смята за нужно изобщо да се тълкуват такива out-of-space изказвания, ще му се скараме най-строго! Читателю, това е твоят министър-председател и не ти прилича да му даваш такива оценки! 

До края на пресконференцията бе зададен и журналистически въпрос с такова съдържание: "А какво научихте от министъра на изкуствения интелект?". 

Господи, дай на България естествени интелекти!

Ключови думи:

1:1, пряка реч, мъдрост, оратор, ОАЕ

Още по темата