Quantcast

Медия без
политическа реклама

15 години по-късно

Новите органи

(Не на Царя)

31 Авг. 2018

Войната по пътищата ще я борим с нов орган - обявиха управляващите и конкретно Томислав Дончев, философ по образование, европеец по фондове и вицепремиер по служба. 

За новия орган казаха, че тепърва ще го мислят къде да го имплантират и под чия шапка ще нагнетява експертиза. 

Идеята е много хубава, като изключим факта, че такива органи и комисии се създават на юруш след някоя трагедия и техният смисъл обикновено се изчерпва с това, че се образува още едно гнездо на нищоправещи послушковци - верни на правата линия и на кърмилницата партия, докато не се намери по-права линия и по-актуална кърмилница. 

С новия орган се оказа, че има още едно дребно недоглеждане -

 

такъв орган съществува от 15 години,

 

съобщи сайтът "Трансмедия". 

Томислав Дончев е умен и сладкодумен мъж, той обясни намерението на държавата с безупречно подбрани думи, които няма да цитираме поради тяхната безтегловност - предвид наличието на органа, който тепърва ще се създава. 

Името на органа, който вече го има, е Държавно-обществена консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата - той вирее под фуражката на МВР от 2003-та, когато в министерството трупаше световна слава като главен секретар Бойко Борисов. С такова дълго заглавие органът вероятно е предотвратил безброй нещастни случаи по пътищата, за които не знаем, защото не са се случили. Такава е неблагодарната работа на органите за превенция и експертиза - резултатите от работата им са невидими, както невидима е и самата Държавно-обществена консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата. Драго ни става да го изписваме това внушително име със съмнително съдържание - официално комисията се занимава с изготвяне на стратегии, доклади, препоръки. 

Хващаме се за думата стратегия, която ни отвежда до Стратега от Мировяне и по-точно - неговия голям нос, по който се хързулваме към втората тема на нашия трактат - носа на княгиня Калина. 

Проблемът с този нос става публичен преди около 15 години. Калина като всички Кобурги притежава красив голям нос, който внезапно се явява в обществото в съвършено нов вид - умален и чип. Това е по времето, когато баща й беше премиер и призоваваше българите "да си сменят чипа". 

Оттогава носът на Калина започва свой собствен обществен живот - подобно на носа на колежкия асесор Ковальов от повестта "Нос" на Николай Гогол. 

Най-вече испанските жълти вестници ден след ден и година след година се занимават с този нос подробно и изтощително, но съпругът на Калина - мореплавателят Китин Муньос, реши да сложи край на спекулациите в тази носоада или риноада. Жълтата преса в Испания се върти около този нос най-вече с идеята, че Калина се е обезобразила в опит да премахне фамилната особеност на големия кобургски клюн. 

Преди испанското списание "Ола", цитирано от "24 часа", Китин разказва печалната история на този орган, която няма да преразказваме - с две думи, манипулациите по носа не са правени от естетическо-имиджови съображения и суета, а заради сериозен здравословен проблем, тръгнал от счупени зъби.

И така Китин строшава на клеветата зъба!

Тези, които не са чели "Нос" на Гогол, информираме, че произведението чрез езика на абсурдистката сатира се занимава с празното безсъдържателно съществуване, опаковано във външна благопристойност. 

Повестта внушава, че е напълно възможно външният блясък и безупречният имидж да съществуват без абсолютно никакво съдържание под тях. 

Както, между другото, е просъществувала цяла една комисия за бла-бла-бла около войната по пътищата, а жълтата преса 15 години си е пъхала носа в чуждия нос! 

Още по темата