Quantcast

Медия без
политическа реклама

Есе

Кой сте вие, бай Меркурий?

15 Септ. 2023Г-н БАЛЕВ
Pixabay
Прави си значи селфито Юпитер, връчва го на Меркурий, па му заръчва: вестоносецо! Провождам по тебе това ултра важно гига-селфи до Венера Милоска, ама ѝ кажи, че ако ми изневерява, ще ѝ счупя ръчичките и ще я острижа нула номер! 

Бойко Борисов пак се примоли на ретроградния Меркурий да стане прогресивен, за да може да се обяви кандидатът на ГЕРБ за кмет на София. 

За дългите години на Борисов в българската политика той поне за трети път ползва този "аргумент": отлага до 12 и 5 обявяването на някакво важно решение, като ужким чака ретроградният Меркурий да се даврандиса. Кандидатурата на Цецка Цачева за президент до последно чака благоприятен Меркурий, стартът на кабинета Борисов-3 също беше заложник на тая своенравна, понякога назадничава планета. 

Сега пък софийската гербература не знае за кого ще гласува пак заради пустия ретро Меркурий.

***

Планетата Меркурий е кръстена на римския бог със същото име заради бързината, с която планетата се движи по небесната шир - точно като вестителя на боговете Меркурий (в гръцкия пантеон Хермес). 

Меркурий, така да се каже, разнасял вестници на боговете и бил първият медиен магнат, като същевременно поддържал социалните мрежи на безсмъртните. 

Това ставало така.

Юпитер, да речем, иска да прати селфи или друга специално изображение на някоя от многобройните си роднини-любовници, с които върховният бог е в интимно съжителство повече от 60 дни. За такова нещо веднага вика вестоносеца Меркурий.

Прави си Юпитер селфито отсам, па оттам. Меркурий му помага, наглася му статива или нещо там поддържа. 

Или примерно Юпитер си прави селфи с Мата Хари, ама проснат напреко на кревата и краката му стърчат като от Прокрустово ложе. 

Той си е Юпитер и може да си прави каквото селфи си иска. Което е позволено на Юпитер, не е позволено на добитъка, както са казали латинските поговорки.

Прави си значи селфито Юпитер, връчва го на Меркурий, па му заръчва: вестоносецо! Провождам по тебе това много важно гига-селфи до Венера Милоска, ама ѝ кажи, че ако ми изневерява, ще ѝ счупя ръчичките и ще я острижа нула номер! 

И Меркурий нарамва селфито на Юпитер като маркуч, прави една бърза обиколка около Слънцето па отива с тихи стъпки да поднесе селфито на Венера Милоска.

И няма такива оправдания - ама аз сега съм ретрограден, ама сега не трябва да нося тежко, ама може ли едно кюлче за услугата... Веднага припва Меркурий или Меркуцио, както казват във Верона, и по най-бързия начин изпълнява поръчението. 

Е, ако на някой по-малозначителен бог разнася селфитата и лайковете, може малко и да се позамотае Меркурий.

Между другото, Меркурий е планетата с най-малка орбита около слънцето и една Меркуриева година продължава всичко на всичко 80 и няколко дни. 

Планетата Меркурий обаче има такава особеност, малко галактическо своенравие - както препуска с ненадмината в Слънчевата система скорост, току се измързеливя и забавя ход в елипсовидната си орбита, а Земята леко "настига" Меркурий. Тогава именно се създава оптико-астрологическата илюзия за "обратна орбита" или това, което наричаме ретрограден Меркурий. 

Заради него именно Борисов си прави такива майтапи и отлага тежката си дума, когато целият софийски гербериат него гледа в устата и чака да се отрони дума като бисер, която да окъпе в блясък и сияние на славата кандидата на ГЕРБ за софийски кмет. 

(Доколкото съществува в София след Фандъкова мерак за още от гербавото.)

Още по темата