Медия без
политическа реклама

Есе

Канибали с нож и вилица

20 Май 2024
Естетизацията на войната също е двуостър меч!
Pixabay
Естетизацията на войната също е двуостър меч!

Както са писали и други колеги по-рано - много хора по света и у вас гледат на войната като на футболен мач. 
В това състояние на духа те се асоциират с една от воюващите страни и подвикват агиткаджийски нецензурни песнички за противниците, техните запалянковци, майките им и прочие. Понеже на война има трупове - съвсем прилично и обичайно е в социалните мрежи да се публикуват трупове на "врагове" или картинки, които внушават, че изобразяват трупове. Тези картинки обикновено се украсяват с остроумен текст за радостта да видиш смъртта на врага и колко е забавно това. 
Тук сега няма да говоря за руската тролска машина, която сее систематично дезинформация и дехуманизираща пропаганда. 
За тях, общо взето всичко е ясно, ала отсрещната уж цивилизована страна влиза в абсолютно същите интонации. 
Последните дни е много шик да се глумиш в интернет с атентата срещу словашкия премиер Фицо и смъртта на иранския президент с външния му министър и още човешки същества. Понеже словашкият премиер е путиноид - значи е легитимна жертва и трябва да се повеселим, докато той се бори за живота си. 
Иранският президент и другите с него - ами че те са приятели на Путин, значи също са легитимни жертви. За тях е остроумно да пуснеш безвкусна картинка с ислямски девици, генерирани от изкуствен интелект. Така показваш колко си освободен от предразсъдъци и как жонглираш с популярни стереотипи. 
Това дори е банално и странно да се изтъква специално, ала трябва да си дадем сметка, че това е нормализиране на канибализма.
Същите интонации на руската дехуманизираща пропаганда, но с обърната посока на движение.  
Гаврата с трупове е присъща на много неприятни общества, това не е цивилизовано, не е възпитано и не би трябвало изобщо да го обсъждаме, но ето че явлението се развива достатъчно нашироко. 
Насилието не е зрелище за запалянковци - независимо дали (си мислим, че) е благородно отмъщение или удар по Злото. Войната е в телевизора, но не е риалити формат - Ергенът и 40-те девици, хахо-хихи. Унищожение на хора не е повод за радост. Мъртвият не ни е враг. 
Дано не се налага да го разберем по трудния начин. 
Някой си канибал, ако яде с нож и вилица, това не го прави цивилизован. 
***
Това, което описвам като поведение на интернет лумпени от "нашата" страна на цивилизацията, в други държави се говори официално, в горни и долни камари, по държавни телевизии и прочие. (Пропагандоните Соловьов и Симонян са образец на кръвожадно глумление и нормализиране на  
Но нали ние претендираме, че сме цивилизацията, а пък другите трябва да се поучат от нас - защо тогава имитираме нецивилизованите? 

Ключови думи:

есе, обезчовечаване