facebook
twitter

После

Духова музика

Как да не уважаваш любезните!*

572

С голям интерес прочетохме във вестник "Труд" нещо, което по форма е портрет на Данаил Кирилов, по същество - лелинска прегръдка и другарско рамо. Оригиналното заглавие е "Адвокат на дявола". По-известно прозвище, подарено от народа на г-н Кирилов, е "Барни Ръбъла на правото". 

Следват извадки от текста в "Труд":

***

Дяволът би го наел за адвокат. Защото ще му изведе брилянтно каквато и да е теза на юридическото поле. Друг е въпросът, че Данаил Кирилов трябва да приеме каузата му за справедлива. Точно справедливостта и математиката навремето го насочват към Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". (...)

Правото е математика на справедливостта. Това е максимата на Данаил Кирилов, който след математическата гимназия в Хасково влиза във Факултета по математика и информатика на Алма матер, но след това решава, че призванието му е в юридическата наука. 

В "голямата политика" Данаил Кирилов стъпва като шеф на кабинета на Костадин Паскалев, който  правителството на Симеон Сакскобургготски е регионален министър от квотата на БСП. По-късно е избран за общински съветник от листата на БСП-Лозенец. Когато премиерът Бойко Борисов става кмет на София, а проектът "ГЕРБ" се появява като движение, а после и като партия, Данаил Кирилов напуска БСП и става член на ГЕРБ. 

"Много бях разочарован от това, което видях в БСП отвътре (таман 10 годинки е продължило това разочарование - 1997 - 2007, б.р.). Уважавам някои приятели, които до ден днешен са там, но в БСП е практика да се говори едно, а друго да се прави", казва Кирилов. Бил е и общински съветник от ГЕРБ - през 2007 година. А когато партията печели първите си парламентарни избори през 2009 година, Данаил Кирилов става областен управител на София. С предсрочните парламентарни избори (авторът прескача до 2013, б.р.)  влиза в Народното събрание като депутат от ГЕРБ. И логично оглавява правната комисия и в това, и в предишното Народно събрание.

Когато напрежението и стресът се опитаха да вземат връх и Данаил Кирилов почна да трупа килограми, сам си сложи спирачката, докато не намали отново с три номера костюмите си. "Всичко е въпрос на лично решение", казва юристът. Затова от няколко години може да го срещнете в някои от фитнес-клубовете (пиййп, цензура за продуктово позициониране, б.р.) в столицата.

Това, което може да прави почти непрекъснато, е да чете. В момента завършва цикъл от скандинавска проза, но от студентските години му е останал навикът да чете по няколко книги едновременно извън законопроектите. Наред с препрочитането на Фукуяма, наскоро довършил история на Византия, а оттам преминал към ролята на българската държава в разделението на източно православие и католицизъм. (...)

Свикнал е да работи по 15 и повече часа на ден. Въпреки това от много години е почти заклет пешеходец. Има си няколко любими маршрута из София и дневно може да направи и 10 километра пеш. Ползва служебните автомобили на парламента при голямо изключение - ако трябва да е веднага в централата на ГЕРБ в НДК, а още е в заседание, примерно.

"Хората ме спират, питат ме, с някои обсъждаме въпроси от седмицата. Някои просто ме поздравяват, други ме псуват", признава пред "Труд" Данаил Кирилов. Но изчисляваме, че съотношението положително-отрицателно отношение е 3:1. Смее се и връща с въпрос - "нямаше ли да е притеснително, ако всички ме харесваха?".

Работохоликът

Когато Данаил Кирилов оглави правната комисия като депутат на ГЕРБ, мнозина се питаха дали ще запази темпото на работа на предшественичката си - Искра Фидосова. Тя бе известна с ранното си влизане в Народното събрание и късното напускане на кулоарите. Кирилов доказа, че е абсолютен работохолик още в първите месеци на поста. Пунктуален към буквата на закона. И взискателен към свои и към чужди. Но най-вече към себе си. Затова и не обича да говори, преди да финализира текст. А когато му се налага - определено го прави с демонстративно нежелание.

__________

* По възклицанието на Пушкин от "Десятая заповедь": "Как можно не любить любезных?". Пушкин също е възпявал любезни и учени котараци. 

У лукоморья дуб зелёный;
Златая цепь на дубе том:
И днём и ночью кот учёный
Всё ходит по цепи кругом...

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Шефът на ВАС предпочита прокурор за наследник на Цацаров

17.05.2019

Людмил Илиев

100
Данаил Кирилов предлага временно отстраняване на "тримата големи" в правосъдието

16.05.2019

Людмил Илиев

354
Където стъпи Данаил Кирилов, правото капитулира

24.04.2019

Людмил Илиев

4865 4

Коментари

wreckage
снимка на wreckage

Точно справедливостта и математиката навремето го насочват към Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". (...)

Бидейки за пръф път ф София, Кирилоф не знаел къде е  Юридическият факултет и решил да пита минувачите. Повечето запитани одказвали да му дадат желаната информация, предлагайки му вместо тва да им се разкара од главите, да купи изгодно од тях флекс или да му разкрият бъдещето. Кирилоф почнал да се одчайва, но за късмет ена госпожа на непреклонна възраст и със синьо боядисана коса била по-кооперативна. "Ей там." одговорила Справедливостта, щото тва била тя, на въпроса на Кирилоф къде е шибаният факултет. А по-точно, задал уточняващ въпрос протоюристът, но таман Справедливостта да зине и да му одговори, ф разговора се фпила неква друга вуйна и троснато заявила "Ми точно ей там", без да си вади ръцете од джобовете  с цел ползването им като указателни стрелки.

 

Тва била Математиката.

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

Рекидж 👍 😃

 

 

 

 

wreckage
снимка на wreckage

Математиката е точна наука, а Справедливостта не е нито точна, нито наука.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×