Медия без
политическа реклама

Данаил Кирилов: Готови сме с проекта за нова конституция

Тази работа сме я започнали още през 2014 г., казва министърът

16 Авг. 2020
Илияна Кирилова

Всички юристи от ГЕРБ са работили върху предложенията за промени в конституцията още от 2014 г. насам. Това разказва министърът на правосъдието Данаил Кирилов пред "24 часа". От думите му се разбира, че проектът вече е готов. "Имаме готов проект на текст на конституцията, който трябва да бъде обсъден от народните представители, и тези, които го приемат, да го подпишат. Нормално е да очакваме, че за 2 септември е възможно да се съберат 121 подписа, за да бъде внесен проектът", казва министърът.

"Тази работа сме я започнали още през 2014 г. Тогава имаше дебати, имаше научни конференции, обществено обсъждане за необходимостта от евентуални конституционни промени, в които юристите от ГЕРБ сме участвали. Не искам да цитирам конкретно, но ако си спомняте, Яне Янев беше правил в парламента едно много сериозно и широко обсъждане. По негово изследване, по негов анализ има поне 280 основания за промяна в конституцията", обяснява Кирилов.

Според него сега ще се изпълнят и препоръките на Венецианската комисия за това съдиите, избрани от съдии, да имат мнозинство във Висшия съдебен съвет. "Изпълняваме и най-последните съвети на Венецианската комисия. По тази причина за съдебния съвет на съдиите сме предложили изрично броят на избраните съсловно членове да бъде по-голям от т.нар. квота на парламента, за да се премахне всякакво съмнение, че има политическо участие в този съвет", казва Данаил Кирилов. Но не уточнява дали проектът ще бъде пратен до Венецианската комисия за становище.

ГЕРБ ще внесе проект за нова конституция, която да защити принципите и началата на нашето съвремие. Това обяви с изявление в петък премиерът Бойко Борисов. Според него е време за рестарт на държавата.

Кирилов посочи и сроковете, ако проектът бъде внесен на 2 септември. "Обсъждането на проекта трябва да бъде не по-рано от 2 месеца и не по-късно от 5 месеца от неговото внасяне. Ако приемем, че внасянето ще е на 2 септември, това означава, че най-ранният момент, в който може да се обсъди, е 2 ноември, а най-късният е 2 февруари", поясни той.

И допълва, че когато премиерът подава оставка, с него си тръгват всички министри. "Ако видите и сегашния текст на конституцията, там изрично е записано, че това не е необходимо. Т.е. правителството остава по време на Велико Народно събрание, но това е негово решение, личен акт и в пълна подкрепа на всички министри", казва Кирилов.

Ние нямаме финалното решение на Европейската комисия за отмяна на мониторинга, нямаме го", призна пред депутатите от правната комисия правосъдният министър Данаил Кирилов в отговор на въпроси на БСП по време на блицконтрола.

 

Още по темата