Медия без
политическа реклама

Ковачевски: Само руски тролове казват, че македонците ще се българизират

28 Юли 2023

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски заяви, че готвените промени на конституцията не засягат нито един проблем на идентичността. 

„С това се опровергават лъжите, че македонският народ ще се българизира, това говорят само някои руски тролове и анализатори, които го правят заради финансови средства, но в това няма нищо по същество”, каза той, цитиран от ТВ Телма, в. Република, сайта МКД, А1оН и др.

Този път страната не е изправена пред вето отвън, но вето може да дойде отвътре, добави премиерът.

„Ако досега ветото върху евроатлантическите интеграции на Северна Македония бе налагано отвън, днес за първи път ветото може да дойде отвътре, от политически партии, които заявяват, че са за интеграция, а исторически са доказали, че са против евроатлантическите интеграции. За първи път след 32 години независимост имаме политици, които казват, че европейският дневен ред не е същият като македонския. Никой политик досега не е казвал такова нещо. Това означава, че има някакъв друг план по отношение на интеграцията на страната”, подчерта Ковачевски. Той каза, че не чужденците могат да свършат работа в страната, а само македонските политици, независимо от коя партия са.

И президентът Стево Пендаровски, и председателят на Собранието Талат Джафери напомниха вчера, че срокът, в който трябва да приключи процедурата за приемане на конституционните промени, е 31 октомври. Заседанието на парламента, на което ще започне процедурата, е насрочено за 18 август. Опозицията обаче остава на своите позиции - против промените и за предсрочни парламентарни избори. Затова в момента няма мнозинство, което да приеме промените в конституцията

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Ковачевски, конституция

Още по темата