Медия без
политическа реклама

Десислава Ахладова смени Данаил Кирилов като министър на правосъдието

Тя е бивш шеф на административния съд в Перник

03 Септ. 2020Обновена
БГНЕС архив
Десислава Ахладова

Съвсем очаквано зам.-министър Десислава Ахладова замени Данаил Кирилов на поста министър на правосъдието. Назначението й беше одобрено от Народното събрание с гласовете на управляващото мнозинство.

От БСП обявиха, че който и да бъде избран за министър, неговият провал е предварително заложен. "Промените, от които има нужда България, не са персонални, а са генерални и те изискват хора, които знаят какво трябва да се направи и имат доблестта да го обяснят и да го свършат. Вие не сте тези хора", обърна се към ГЕРБ соцдепутатът Крум Зарков.

А съпартиецът му Явор Божанков коментира липсата на официални аргументи за напускането на Кирилов от страна на правителството така: "Всички напускат в мълчание, всички напускат в страх. Сякаш напускат някаква мафиотска организация - без мотиви, без да кажат защо." И предположи, че оставката е свързана с "проваления проект за нова конституция" на ГЕРБ. "Една е оставката, която ще зарадва българските граждани и тя е на министър-председателя", заключи Божанков. Шефът на парламента Цвета Караянчева обаче контрира: "Не всички граждани".

След гласуването новоизбраният министър си позволи единствено да благодари на депутатите от парламентарната трибуна и да изкаже надежда, че ще оправдае даденото й доверие.

БИОГРАФИЯ

Ахладова е бивш съдия. Родена е през 1974 г. и цялата ѝ кариера е минала в съда, преди да влезе в МП като заместник първо на Цецка Цачева, а после и на Данаил Кирилов. Тя е била редови съдия, заместник-председател и председател на районен съд Перник, а през 2017 г. оглави административния съд в града.

Като зам.-министър тя отговаряше за Агенцията по вписванията, Инспектората на МП, дирекцията „Българско гражданство“, Централния регистър на особените залози, Националното бюро за правна помощ и дирекцията „Взаимодействие със съдебната власт“.

ПРЕДИСТОРИЯ

Данаил Кирилов подаде оставка като министър на правосъдието на 26 август без да посочи каквито и да е мотиви. Кирилов поиска да напусне правителството само два дни, след като заяви, че управляващите дават сериозна заявка за нова Конституция и остави впечатлението, че той е един от авторите на проекта на ГЕРБ.

Преди месец Бойко Борисов забрани на правосъдния министър да изразява каквито и да е позиции чрез социалната мрежа Фейсбук заради негов пост срещу Христо Иванов. Само преди дни, пред медиите след Националното съвещание на прокурорите и следователите в Бояна, Кирилов се оправда за поста си срещу Христо Иванов и каза, че има списък от 250 члена на партията му, които го наричат Барни Ръбъл. 

Данаил Кирилов влезе в правителството през пролетта на 2019 г.. Преди това той беше председател на правната парламентарна комисия. Мястото в правосъдното министерство зае след поредната вълна от оставки, предизвикана от скандала с имоти на партийни дейци и министри и оставката на Цецка Цачева.

Още по темата