Медия без
политическа реклама

Данаил Кирилов: Написах си собственоръчно оставката

"Жал ми е така да го наритваме", каза министър Емил Димитров, като посочи, че патриотите може и да не подкрепят смяната на правосъдния шеф

28 Авг. 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
"Дани Кирилов е много качествен човек, работил съм прекрасно с него", каза екоминистърът Емил Димитров.

"Изцяло мое е решението. Аз съм си написал собственоръчно, собственоръчно съм си написал оставката". Така правосъдният министър Данаил Кирилов за първи път коментира пред Би Ти Ви оттеглянето си от поста преди два дни.

По думите му никой не го е притискал да хвърля оставка. По повод списъка с 250 души, наричащи го Барни Ръбъл и който той притежавал, Кирилов уточни, че това били блокирани потребители на "Фейсбук".

По-рано коалиционните партньори на ГЕРБ в управлението - Обединени патриоти, обявиха, че най-вероятно няма да приеме оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов. Това се разбра от думите на министъра на околната среда Емил Димитров (ВМРО).

Вратичка за това си остави и самият Борисов. Когато бе обявено, че след разговор с него Кирилов е депозирал оставката си, пресслужбата на правителството съобщи, че решението ще бъде взето на коалиционен съвет, който се очаква да бъде свикан следващата седмица.

Мисля, че оставката няма да бъде приета, защото нямаше мотив. Това каза Димитров пред БНТ. "Дани Кирилов е много качествен човек, работил съм прекрасно с него (в парламентарната правна комисия, бел.ред.), жал ми е така да го наритваме, всички да скачат по него, а той да няма право да се изкаже", обясни министър Димитров.

За него оставката на Кирилов била изненадваща. "За мен никой няма да плаче, но за Дани Кирилов все някой ще се застъпи", допусна още той.

Данаил Кирилов подаде оставка като министър на правосъдието след разговор с министър-председателя Бойко Борисов. Решението на премиера дали да приеме оставката ще бъде взето след разговори с коалиционните партньори.

Колкото до проекта за нова конституция на ГЕРБ, който бе посрещнат с остри критики от много юристи и сред чиито автори е и Кирилов, Димитров посочи, че правосъдният министър е направил, каквото е трябвало – дал е един текст, който да се внесе. Оттам нататък текстът, който ще се приеме от Великото Народно събрание няма да има нищо общо с първоначалния вариант, смята Димитров.

Още по темата