Медия без
политическа реклама

Камъни от Каменната ера

10 неписани мотива за оставката на Дани Кирилов

27 Авг. 2020Г-н БАЛЕВ
Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Любимецът на българската публика Данаил Кирилов внезапно подаде оставка, но мотиви за тази оставка така и не бяха огласени. При такова рязко действие - екзекуция на ключов министър, обикновено се дава някакво обяснение, някакъв мотив, който да ориентира публиката. Защо се извършва това действие? Ако е лош министърът - какво е сгрешил, с какво не се справя, как е накърнил държавния интерес? Ако е добър - защо го сменят? Откога е неподходящ и защо в този момент се взема главата му? Това са въпроси, които нямат нужда от отговор, ако живеем в султанат, където Бащата на нацията е полубог и взема решения по свое усмотрение, никому не дължи обяснения. В демокрациите, дори да са фасадни като нашата, е прието да се обясняват такива действия - когато фасадните демократи не искат да разкриват истинските си мотиви, пробутват лицемерното "лични причини". 
Борисов не иска и да лицемери по тоя въпрос. Нищо не му струва още една лъжа, но той дори не иска да лъже - сече с един удар и толкоз.
И така - само в нашата медия обявяваме скритите мотиви за оставката на Дани. 
***
1. Мотивите са същите като тези за оставката на Николина Ангелкова. Ако не ги знаете, не се чувствайте изостанали с информацията - никой простосмъртен не ги е чувал. Мотивите за оставката на Ангелкова вероятно не са съобщени и на нея самата. Просто са ѝ казали - айде стига толкоз, поигра си на министър, дай си сега столчето на секретарката на Бачо Валери. Горката Ангелкова, която е дестилиран конформизъм, беше въвлечена в конфликт, който не бе неин - Бачо Валери ходеше по стъпките ѝ на морския бряг и цял мандат се заяждаше с министърката заради негови си интереси някакви. Накрая получи своето - разкараха Ангелкова от туризма и го дадоха на секретарката му, която се води и вицепремиер. 
2. Дани минава на друга отговорна длъжност. Това пък е формулировка от социалистическото минало. Навремето, когато някой отговорен другар неудържимо оплеска работите, спешно му се търсеше нова отговорна длъжност. Щото нали, няма как да сме държали чак толкова некадърен и непочтен човек на високото. Затова от директор на завод го преместваме началник на преброителен пункт; или от терасиран шеф на КПКОНПИ го пращаме посланик, без да знае език. Дани вероятно ще се върне в парламента, така че новата/стара отговорна длъжност ще е депутат. Ако има парламент!
3. Недостатъчна прилика с Барни Ръбъл. Премиерът внезапно осъзнал, че Дани Кирилов не е никакъв Ръбъл от Каменната ера и носи политическия си прякор незаслужено. И го уволнил. 
4. Търговия с влияние. Възползвайки се от незаслужения прякор Барни Ръбъл, Кирилов е въртял търговия с камъни от Каменната ера. 
5. Не е разработил една схема като хората. Освен търговията с камъни от Каменната ера Кирилов не управлявал нито една истинска корупционна схема. Премиерът бил истински шокиран да разбере, че цялата корупция в богатото министерство се извършва абсолютно безконтролно и министърът нито направлява паричните потоци, нито ги регулира, нито нищо! Изтървана работа, за което Кирилов и понесе отговорност. 
6. Ще пише конституциите на други народи. Това са много благородни мотиви и много се надяваме те да са водещите. Дани написа новата гениална Конституция на РБ, след това отива да помогне на Лукашенко в Беларус, след това ще синхронизира македонския Основен закон. По света винаги ще се намери някой изпаднал властник, който се опитва да печели време с бърникане на конституцията. 
7. Готви се за главен прокурор. Това е още една хипотеза за преминаване на "нова отговорна длъжност" - ама наистина отговорна. По времето, когато Иван Гешев още не беше станал главен, а беше прост единствен кандидат за длъжността, Борисов даде едно фундаментално интервю, в което каза, че си представял Дани Кирилов на поста главпрокурор. А може наистина да си го представя! На Гешев изглежда му предстои блестяща политическа кариера, що пък на Дани да не му предстои прокурорски триумф!
8. Дани така и не успя да целуне ръка на Борисов. Борисов се правеше, че се дърпа и не дава, но Кирилов трябваше да прояви повече изобретателност и постоянство. Пък нека се дърпа премиерът! Неговата ръка "дава", но не е някаква жена с леко поведение да се предоставя за целувки без никаква съпротива! 
9. Ще пише научен трактат за "Сузана и старците" - в този старозаветен сюжет се проявява юридическият гений на пророк Даниил, който спасява честта и живота на Сузана. Но той все още не е изучен от юридическа гледна точка. Време е Дани да даде своята дан по темата. 
10. Или просто Борисов хвърля Дани на лъвовете, както навремето Дарий хвърлил пророк Даниил в ямата. 

Още по темата