Медия без
политическа реклама

Дончев: Трябваше да има по-добре подготвен текст на конституция

Като политическа рамка и посока обаче вариантът на управляващите отговаря на исканията на протестиращите, смята вицепремиерът

31 Авг. 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Томислав Дончев

„Със сигурност трябваше да има по-добре подготвен текст, предвид факта, че темата не е съвсем нова.“ Такова признание направи вицепремиерът Томислав Дончев в интервю по БНР по повод проекта на нова конституция, предложен от управляващите. Той беше публикуван буквално дни след като премиерът Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ ще поиска свикването на Велико Народно събрание (ВНС).

В същото време Дончев защити бързането на своята партия с аргумента, че ако процедурата бъде завършена докрай, истинските текстове ще бъдат изготвени от депутатите във ВНС. „Като говорим за писане на Конституция, това не е писане на стих, индивидуална работа, авторска“, посочи той. И похвали проекта, че „като политическа рамка и посока” отговарял на исканията на протестиращите.

Той даде да се разбере, че оставка на правителството не е на дневен ред: „Само смяна на караула не би отговорила в пълна степен на исканията на хората. Фигурите са важни. Десет пъти по-важни са правилата, по които се избират тези фигури.” В същото време обаче обяви, че оставането на ГЕРБ във властта носи на партията „само щети”.

СЪДБАТА НА КИРИЛОВ

Въпросът с оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов ще бъде решен на съвет на управляващата коалиция, посочи Дончев. Кога обаче ще се състои той, вицепремиерът не посочи.

Той не можа да отговори и как ще постъпи ГЕРБ, ако партньорите им от „Обединени патриоти” продължат да настояват, че Кирилов не бива да се оттегля от поста си.

Още по темата