facebook
twitter

После

Реконтра

Хак ни е

1094
Илияна Кирилова
Колко е корен квадратен от министър? Замислете се!

Страната ни не остана встрани от световния медиен интерес. Ама хак ни е!

Държавата ни е хакната – това го съобщи CNN. Казано честно, на американците ли да вярваме или на Примиера, който фейсбукно ни убеждава, че всичко ни е наред?

Всъщност не става ясно кой хакна информационния масив на НАП. И в резултат на това нападение очакваме да се появи нова абревиатура НАР (Национална агенция на разходите).

Проблемът май е, че се търси изкупителна жертва, но не където трябва.

Известен с това, че първо действа, а после мисли (ако изобщо има време за второто!), Премиерът се яви съвсем ошашавен на телевизионния екран и не скри възхищението си какви уникални мозъци имаме – да пробият една такава защита.

Не можем да отречем, че казаното за мозъците е вярно – можем само да съжаляваме, че такива няма в управлението на страната.

Но Премиерът, нали като Тефал мисли за всичко и е на всяко гърне мерудия, леко поизмятайки се, продължи да дава акъл как да се сътрудничи на следствието – дано Му е от полза, когато след време на Него Му се наложи!

Няма обаче непробиваеми защити – не само у нас, а в целия свят. С това пък ни успокои също от телевизионния екран дежурният математически специалист по всичко. Но тактично премълча какви са финансовите отношения на НАП (отлични!) с държавната фирма, която математикът оглавява и която отговаря за защитата и на НАП; и колко тестове е за сигурността на данните в НАП е провела същата фирма (нула).

А парламентът се самохакна с дебатите около машинното гласуване. Дори един хакнат лично от Премиера бивш вице аргументирано обясни защо на машините не трябва да се вярва – пуснал левче в автомата за едно кафе от 60 ст., автоматът не му върнал ресто.

Пълна трагедия, нали?

Впрочем машинното гласуване може да се реши по доста по-прост начин. Нужен е само нов софтуер за банкоматите, които са навсякъде. Знае се, че гласът за всяка партия си има цена. Гласуваш за тази, към която те е насочил партийният дилър, и банкоматът отчита гласа ти, като ти дава 20, 30 или 50 лв.

Дебатите в парламента обаче си имат и друго значение – мнозинството не пропуска да изтъкне колко велик е Премиерът.

Покрай машините и тази тема беше подета машинално. Един депутат, известен като Седесарския шут, а сега наричан Герберския клоун, бая се поувлече – както и да се гласувало, Бойко винаги щял да печели изборите.

И се опита да ни припомни как бил влязъл в политиката – на кметските избори се явил гол като пушка и ги спечелил.

Неуместна метафора обаче. По-точното е, че се яви гол като бухалка, защото приписа на братовчед си (оня, дето редовно биел) охранителната си фирма. Интересно, като излезе от политиката, братовчед Му без бой ли ще Му я върне?

Та този депутат спомена и колко принципен е Бойко. Страшно е принципен. Има си принципна позиция да говори само истината, а истината е това, което му уйдисва. Примерно - дядо му е убит по политически причини. Всъщност битова вражда, но това не е романтично и не носи политически дивиденти.

И в действията си се води от подобни принципи. Заради принадлежност към ДС едного сваля от министерство (покойния Божидар Димитров), другиго въздига до вице-тиква и му дава да си играе с натовска информация и милиардна военна сделка (Шишко Войвода Каракачанов). 

Крайно време е да се обединим около едно – каквото, такова! Т.е. хак ни е!

Все още няма коментари

Още

Дреме им на трътката

21.10.2019

248
Да опазим правителството от гейовете!

18.10.2019

ВЕСЕЛ ЦАНКОВ

1377 1
НЗОК плаща 5 млн. лв. на НАП за събиране на здравните вноски

18.10.2019

АНА АТАНАСОВА

216

Влез или се регистрирай за да коментираш

×