Медия без
политическа реклама

Прелет над печата

Четене с неразбиране

05 Дек. 2019

Мине, не мине и прелитащият вземе, та се зачуди каква е причината да се печатат вестници, които не казват нищо. Безброй думи, много картинки, тук-таме цица. Но като цяло - нищичко! Е, защо? Годините една по една си отлитаха без ясен отговор, но тия дни изведнъж картинката почна лека-полека да се изяснява.

"Българчетата най-зле в ЕС, 47% не разбират какво четат", обобщава "Дума" резултатите от световното образователно изследване PISA. "Всеки втори ученик не осмисля какво чете", закръгля "Монитор" сякаш специално за своята аудитория.

Причините за това, разбира се, са кристално ясни и не са от вчера: "Срив в образованието до девети клас", уточнява "Труд" за съвсем нищо неразбиращите. Според ресорния министър обаче няма драма, защото днешните 15-годишни били продукт на овехтяла система, а "новите програми залагат точно на това, но ефектът ще се види след 6-9 години" ("24 часа").

Само че след 6-9 години днешните затъпяващи тийнове ще са се присъединили към пълноправния електорат, който все така безпросветно няма да схваща какво му пишат нищонеказващите вестници. Който "не може да осмисли какво чете и не различава кога едно изречение е факт или мнение на автора". Това е заключението на експертите от PISA за настоящите деветокласници. Но то важи с пълна сила и за бившите, и за по-бившите, и за прабившите такива, отгледани специално, за да следват безропотно овчаря.

"Чакаме автомобилен гигант да вдигне завод у нас догодина", размахва гегата ББ в "Монитор". Тук изниква необходимостта от анализ на тази мисъл - това факт ли е или мнение на родилия я? Засега вероятността за верен отговор клони към вариант Б: "Борисов: Ще имаме инвеститор за завод за автомобили през 2020 г. Сигурен съм" ("24 часа").

Щом е сигурен, значи непременно може да стане. Ако не тая сряда, другия петък. Ако не догодина, що е време - все пред опашката инвеститори е!

Последвайте ни и в google news бутон