Медия без
политическа реклама

Прелет над печата

Колко умно!

13 Дек. 2019

"24 часа" произвел заглавие - "Умните българи: Да се привличат хора и богатство". Несъмнено това е умно, но още по-умно е да се привличат богати хора. Разделянето на хората от богатството, което наблюдаваме днес, не води до обществен просперитет. Вероятно вестникът ще изостри бръснача си за следващата си публикация, издирвайки нова национална цел на България.

Тъй като в момента държавата не е в състояние да привлича нито хора, нито богатство от чужбина, се задоволява да привлича вакуумирано свинско. С него запълва вакуумът на пазара, останал след кървавата разправа с българското свиневъдство в разгара на свинската чума. Насред коледни пости флагманът на "Прас-издат" вестник "Телеграф"  радва феновете на Корпулентния издател: "Пържолата за Коледа - от Барса". Дописката ликува: "Испански пържоли заляха пазара у нас седмици преди Коледа". Накрая тегли чертата: "Едва една трета от свинското месо по магазините е българско". Да ни е честито!

Но не само българското свинско е на свършване. Постепенно изчезват и занималните към училищата. "Монитор" обобщава: "Всеки трети ученик без занималня". И какво да правим с третия? Вестникът отговаря: "Учители навиват малчугани за платени следобедни уроци в Пловдив". Така се влиза отрано в пазарната икономика.

За нея не е нужно да се готвят много дълго, защото "Свършват мъките с данъчните декларации", както пише "Труд" на първата си страница. От догодина декларациите щели да се попълват автоматично от данъчните служби, а подателите трябвало само да се уверят в точността им и да ги подпишат.

Ако попълването на една данъчна декларация е свързано с мъки, значи населението е малограмотно. Точно в това ни убеждава изследване, за което пише "168 часа": "Най-грамотни сме били преди турското робство и преди демокрацията". Сега сме в криминално робство и псевдодемокрация - две причини да не сме нито много грамотни, нито много умни.

Ключови думи:

прелет, вестници, ум, разум