Медия без
политическа реклама

Прелет над печата

Петафлоп

12 Дек. 2019

Ние имаме ли европейска министърка по всичко или какво? Новият ресор на комисар Неделчева/Габриел може и да беше дигитално окастрен, но пък прясно вменените ѝ отговорности обхващат останалите най-важни житейски сфери, така че бездруго ще ѝ е необходим стабилен цифров гръб. Кой да го осигури, ако не татковината?

"Суперкомпютър ще прави 1 квадрилион операции в секунда", залутал се е "Монитор" из дебрите на матрицата, но е поизпуснал нишката сред многото нули. Досегашната ни такава машина работела с "400 терафлота", а новата щяла "да има производителност поне 1 петафлоп" и да е "10 пъти по-бърза".

За да не издребняваме в бакалски сметки, ще отбележим само, че мерна единица "терафлот" не съществува, а 1 петафлоп е равен на 1000 терафлопа. Другото е умножение по десет, което също не се е получило много добре, но важното е, че настоящият суперкомпютър у нас е "най-мощната изчислителна система не само в България, но и на изток от Чехия и Австрия".

Вероятно също е най-бързата на запад от Грузия, на юг от Молдова и на север от Сирия, демек е безспорен №1 на Балканите, в което едва ли някой се е съмнявал. Но в какво може да се впрегне тази небивала мощ?

"Борисов: Ядрените централи ще ни осигурят тока за 10 г. напред", дава нишан "24 часа". Сигурно е така, но защо в множествено число? "US-експерти ни помагат за "Белене", отговаря светкавично "Труд". А, значи кучето от Белия дом било заровено в оня гьол... След като се разходи на инструктаж при Бай Дончо във Вашингтон, Баце Бойко върна гостоприемството на отбрана групичка в София и други градове: "Американските енергийни експерти посетиха АЕЦ "Белене", за да се запознаят с работата на енергийните предприятия у нас".

Опасяваме се, че това запознанство ще остави погрешни впечатления у експертите за отрасъла. То е все едно да се запознаят с автомобилостроенето в България, посещавайки завода на "Фолксваген" в Пловдив.