Медия без
политическа реклама

Журналист от Сега с приз за утвърждаване на върховенството на правото

09 Дек. 2020

Журналистът от вестник "СЕГА" Мартин Георгиев беше отличен в конкурса „Червена линия – журналистика срещу корупцията“ на Антикорупционния фонд. Призът е за утвърждаване на върховенството на правото с поредица от материали за състоянието на съдебната система в България и работата на прокуратурата. 

Наградата беше присъдена от журито с председател проф. Иво Драганов, преподавател в Нов Български университет и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, и членове Ирина Недева, журналист в БНР и председател на Асоциацията на европейскитe журналисти, адвокат Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация", Николай Стайков, разследващ журналист и съосновател на АКФ, и Бойко Станкушев, директор на АКФ.

Награда за журналистическо разследване беше присъдена на Николай Стоянов, от „Капитал“ за поредицата му статии за съмнителни отпускания на кредити от държавната Българска банка за развитие. 

Мариян Иванов от БНР – Радио Бургас получи наградата за млад журналист за проследяването на няколко случая на съмнения за корупционни практики в Бургас и региона.

С награда за цялостен принос и присъствие беше отличен журналистът от bTV Канна Рачева. 

Награда за регионална журналистика беше връчена на Венелина Попова за поредица статии, разкриващи произхода на дарения, направени от депутата Делян Пеевски в началото на епидемията от коронавирус у нас.

Журито прави и две специални отбелязвания: на Николай Марченко от Биволъ – за журналистическа непримиримост и кураж, както и на Полина Паунова от "Свободна Европа" – за журналистическа дързост и рефлекс.

2020 е първата година, в която АКФ връчва наградата „Червена линия“ за журналистика срещу корупцията, но от фонда уточняват, че това е дългосрочна инициатива. Конкурсът се организира с подкрепата на Фондация "Америка за България" и Посолството на САЩ. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата