Медия без
политическа реклама

Заедно с военния катер Украйна е унищожила и три руски самолета

02 Февр. 2024
DeapState
Пораженията на летище Белбек, заснети от спътник

В нощта на 31 януари, когато украинската армия потопи военния ракетен катер "Ивановец", е атакувала и летището "Белбек" в Крим. Унищожени са поне три самолета и личен състав, заяви представителя на Въздушните сили на ВСУ Юрий Игнат. 

Украинското разузнаване съобщи, че е унищожен руският ракетен катер "Ивановец". Руското МО все още не е потвърдило информацията.

"Най-добро потвърждение - се некролозите в руските социални мрежи. Те сами подават информация", казва Игнат. Още тогава той съобщи, че в Белбек са базирани руски Су-27, МиГ-29, Су-30, които нанасят удари по Украйна и заплашват украинските самолети и хеликоптери в южното направление.

 “Телеграм” каналът Crimean Wind, позовавайки се на руски медии, съобщи, че командирът на ескадрилата на руските въздушно-космически сили генерал-лейтенант Александър Татаренко е бил убит при нападението заедно с още 10 военнослужещи.

На 2 февруари говорителят на оперативно командване Юг Наталия Хуменюк каза, че командването все още не е проверило истинността на сведенията за смъртта на Татаренко.

По-рано руски Z-канали съобщиха за загубата на изтребител Су-30, два Су-27 и 10 души персонал в Белбек. Според телеграм канала "Сводка на опълчението на Новорусия Z.O.V.“ ракети са били изстреляни по руски военновъздушни бази в Крим от най-малко три бомбардировача Су-24М. Първо те изстреляли ракети-примамки ADM-160 MALD, които отвлекли вниманието на противовъздушната отбрана. След това от Су-24М били изстреляни шест крилати ракети Storm Shadow/SCALP, които били прихванати от силите на ПВО и изтребител Су-30.

После украинските бомбардировачи се върнали и изстреляли още шест крилати ракети към летище Белбек. Три били прихванати северозападно от Севастопол, две били прихванати над летището, а една директно над земята. Фрагментите от последната са се разбили в земята и са детонирали, твърди телеграм каналът.

В сряда руското МО потвърди, че е имало атака на територията на Крим, но не съобщи за загуба на авиационна техника. Ведомството каза, че парчета от украински ракети са паднали на територията на войнска част в района на село Любимовка, което е до летище Белбек.